Sosyal medyaya neden bağımlıyız?

Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre sosyal medyaya bağımlı hale gelinmesinin nedeni dopamin hormonu!

Sosyal medyaya neden bağımlıyız?
22 Eylül 2012 Cumartesi 09:36 tarihinde eklendi, 1.072 kez okundu.

Harvard Üniversitesi Psikoloji bölümünden Diana Tamir ve Jason Mitchell, 212 kişi üzerinde yaptıkları araştırma ile ‘insanların neden kendileri hakkında konuşmayı çok sevdiklerini’ inceledi.

 
Davranışlar ve beyinde yapılan taramalar ile gerçekleştirilen araştırma sonucunda insanların kendileri hakkında istedikleri kadar bahsetmeleri imkanı veren facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin beyin için nasıl önemli bir işlev gördüğü ortaya çıktı. Araştırma sırasında beyin MR’ları çekilen katılımcılara önce belli konular hakkında düşünceleri soruldu ve kendilerinden bahsetmeleri istendi. Daha sonra aynı kişilere diğer insanlar ve onların düşünceleri hakkındaki fikirleri soruldu.
 
DOPAMİN SALGILANIYOR
Yapılan beyin taramaları incelendiğinde, insanlar kendilerinden bahsederken, beyindeki ödüllendirme sisteminin harekete geçtiği saptandı. Buna göre, insanlar kendilerinden bahsettiklerinde beyindeki ödüllendirme sisteminin harekete geçerek kişiye mutluluk veren dopomin hormonu salgılıyor. Bu sistemin insanlarda genellikle yemek ve seks ile aktive olduğu biliniyor. Bu araştırma ile ilk defa insanın kendisini anlatması sonucunda da beynin bu bölgesinin harekete geçtiği saptandı. Bilim insanları, e-postalar ya da twitter hesabı kontrol edilirken bu de ödülendirme sisteminin harekete geçtiğini söylüyor.
 
Sınırsız bahsedebiliyorlar
Evrim uzmanı Brian Boyd, “Gündelik konuşmalarında kendilerinden sadece yüzde 30-40 oranında bahseden insanların, sosyal medyada bunu yüzde 80’e çıkarttığını bu nedenle sosyal medyanın bu derece sevildiğini” belirtiyor. “Normalde gündelik sohbetlerimizde insanlardan hemen bir geri bildirim alırız. Eğer daha fazla anlatmamızı istemezlerse gözlerini kaydırırlar ama sosyal medyada böyle bir durum yok, insanlar kendilerinden sınırsız bahsedebiliyorlar” diyerek, neden sosyal medyanın bağımlılık yarattığını açıklıyor.

Milliyet