Soyağacındaki müthiş ayrıntı!

Darbe Komisyonu, Çiller ailesinin yalısında, soyağacı tablosu ile karşılaştı. Özer Çiller, Şeyhülislam Zenbilli Ali Hoca Efendinin torunuymuş..

Soyağacındaki müthiş ayrıntı!
09 Kasım 2012 Cuma 09:20 tarihinde eklendi.

 

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunun eski Başbakan Tansu Çiller’in bilgisine başvurduğu toplantı, ilginç bir ayrıntıyı da ortaya çıkardı. Çiller’lerin Yeniköy’deki yalısının salonunda, Özer Çiller’in duvara asılı tablodaki soyağacı göze çarptı. Soyağacına göre Özer Çiller, Osmanlı’nın 8. Şeyhülislam’ı Zenbilli Ali Hoca’nın 12. kuşak torunu…
 
Komisyon Başkanı Nimet Baş ve üyeler Çiller ailesinin Yeniköy’deki yalısında ağırlandı. Komisyon üyeleri uzun bir masa etrafında otururken duvarda, ‘’Çiller Ailesinin Soyağacı’’ yazılı büyük bir tablo gördüler. Bu tabloda Özer Çiller’in çok eski kuşak geriye doğru soyağacı yer alıyor.
 
Soyağacında ilk isim olarak Şeyhülislám Zenbilli Ali Hoca Efendi yer alıyor. Özer Çiller de, Şeyhülislam’ın 12. göbekten torunu oluyor. Şeyhülislámın 4. kuşak torunu Cemaleddin Efendi'nin de beş çocuğu var. Sabiha, İbrahim, Hatice, Ahmet ve Ayşe…. Özer Çiller de Ayşe Hanım'ın torunu Ramiz Uçuran'ın oğlu….
 
NEDEN ZENBİLLİ HOCA?
 
Komisyon üyesi bir milletvekili Gazeteport’a yaptığı açıklamada Özer Çiller’in soyağacında, ’’Şeyhülislám Zenbilli Ali Hoca Efendi, Cemálettin Çelebi, Mehmed Çelebi, Abdülbaki Efendi, Ahmed Çelebi, Derviş Bey, Ahmed Bey, Cemáleddin Efendi, Ayşe Hanım, Süleyman Bey, Ramiz Uçuran ve Özer Uçuran Çiller" isimlerinin yer aldığını söyledi.
 
Şeyhülislam Zenbilli Ali Hoca Efendi, Padişah II. Beyazıd döneminde ve 1503 yılında göreve geldi. Yavuz Selim ve Kanuni döneminde de görevde kaldı, Rodos’un fethine de katıldı. 24 yıl Şeyhülislamlık yaptı ve 1526’da öldü. Kendisinden istenen fetvaları sarkıttığı zenbille alıp, cevapları da zenbille verdiği için bu isimle tanındı. Osmanlı’da Şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Verdiği fetvalar kanun niteliğindeydi. 

Gazeteport