S&P Fransa'nın notunu kırdı

Fransız kanalları kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ülkenin notunu düşürdüğünü duyurdu. Avusturya'nın notu da tehlikede.

SP Fransanın notunu kırdı
13 Ocak 2012 Cuma 17:27 tarihinde eklendi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) birkaç Euro Bölgesi ülkesinin notunu indirmeye hazırlandığı haberi piyasalara bomba gibi düştü.

 
Fransız TV kanalları S&P'nin Fransa'nın AAA olan kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. Avusturya'nın da AAA olan kaybettiği haberleri geliyor.
 
Reuters'ın Euro Bölgesi'ndeki üst düzey yetkiliye dayandırdığı habere göre, bu ülkeler arasında Almanya bulunmuyor.
 
S&P'den CNBC'ye yapılan açıklamada, "Olası not indirimi açıklamaları hakkında yorum yapmıyoruz" denildi.
 
Haberin duyulmasıyla Euro, dolar karşısında hızla değer kaybederek 1,27 seviyesinin altını gördü. Avrupa borsaları eksiye döndü. İMKB haftayı yüzde 1.1 düşüşle 51 bin 661 puandan tamamladı.
 
S&P, geçen yıl Aralık ayı başında, 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu.
 
Kuruluş, Euro Bölgesi'nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.
 
S&P, bu karara Euro Bölgesi'nde artan sistematik stresi gerekçe göstermiş, Euro Bölgesi'nde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etmişti.
 
Euro Bölgesi'nin diğer iki ülkesi Yunanistan, en kötü kredi notuna sahipken Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notu da izleme altında bulunuyor.