"S&P objektif değil"

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Standard-Poor's'un (SP) Türkiye'nin kredi notunu artırmasını değerlendirdi.

SP objektif değil
28 Mart 2013 Perşembe 20:53 tarihinde eklendi.

 

Rızanur Meral, “Normalde Türkiye şu andaki notunun üzerinde notları hak ediyor. Halen yatırım yapılabilir durumda değil, olumluya çevirmediler. Biz burada birçok teknik olmayan veya objektif olmayan parametrenin de olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
 
Rızanur Meral, Yalova Aktif Sanayiciler ve İş Adamları Derneği’nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Açılış kurdelesini Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Çiflikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, YASİAD Başkanı Birol Önderoğlu ile birlikte kesen Meral, ardından hizmet binası konferans salonunda konuşma yaptı.
 
Standard-Poor's'un (SP) Türkiye'nin kredi notunu artırmasını değerlendiren Meral, “Normalde Türkiye şu andaki notunun üzerinde notları hak ediyor. Halen yatırım yapılabilir durumda değil SP’deki notumuz ve durağan, olumluya çevirmediler. Durağanda tutuyorlar halen. Biz burada birçok teknik olmayan veya objektif olmayan parametrenin de olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’nin iki tane çok net objektif olan parametresi olduğuna değinen Meral, şöyle konuştu:
“Bunlardan biri siyasi riskler. Türkiye ile alakalı. Bu siyasi riskler Türkiye’de iç siyasi risk olarak Güneydoğu sorununu ve terörü, dış risk olarak da Türkiye’nin İsrail ile olan ilişkilerindeki gerginliği özellikle kastediyorlar. Bunlar notumuzun düşük olmasındaki önemli nedenlerden birisiydi. Bir diğeri de cari açığınız diyorlardı. Cari açığımız cidden halen bir sorun. Türkiye’de ihracatın ithalatı karşılama oranı halen düşük.”
 
Yaşanan son gelişmelerle kredi notunun yükseldiğine değinen Meral, sözlerini şöyle sürdürdü:
“En son çözüm süreci ve İsrail’in Türkiye’den özür dilemesiyle birlikte bu risklerin hafifleme eğilimi içinde olduğunu, hafiflemesine yönelik ışıkların olacağını görerek not artışına gideceklerini söylediler ve biz de bunu görüyoruz. Bunun daha hızlı yükselmesi için özellikle cari açığımızın azaltılması lazım.

Türkiye geçen sen dünyada büyük cari açık veren ülkeler arasındaydı maalesef. Bütçe açığımız çok az. Avrupa’daki birçok ülkenin altında. Kamu borcunun toplam gayri milli safi hasılaya oranı yüzde 40. Bu da çok düşük. Türkiye çok önemli negatif bir parametresi var. Bu da cari açığın tutarı ve cari açığın milli gelire olan oranı.”
 
Hizmet binasının açılış törenine CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce de katıldı.

CİHAN