SpaceX borsada da uçtu

İlk özel uzay kargo aracını geçtiğimizhafta başarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderen SpaceX’in hisse değeri de iki katına fırladı.

SpaceX borsada da uçtu
08 Haziran 2012 Cuma 10:30 tarihinde eklendi, 1.192 kez okundu.

 

Tesla Motor şirketinin de sahibi olan genç işadamı Elon Musk’ın kurduğu SpaceX’in hisse değeri, Dragon uzay aracının başarılı seferinin ardından 10 dolardan 20 dolara fırladı. Şirketin piyasa değeri ise 1.6 milyar dolardan 2.4 milyar dolara çıktı.
 
Falcon 9 roketinin taşıdığı Dragon uzay aracı, yerden 400 kilometre yükseklikteki ISS’ye başarıyla kenetlenmiş ve taşıdığı kargo boşaltıldıktan sonra uzay istasyonundaki deneyleri alarak Dünya’ya dönmüştü. Uzay görevlerinde özel şirketlerle işbirliğini artırmayı isteyen NASA, bu alanda yapılan ilk denemenin başarılı olmasıyla büyük memnuniyet yaşadı. 
 
SpaceX yetkililerinden Kirstin Grantham, yaptıkları kamu ve özel anlaşmalar ile gerçekleştirecekleri görevler kapsamında 2017’de şirket değerini 4 milyar dolara yükseltmeyi umduklarını söyledi. Şirketin Dragon’un ardından en büyük hedefi, 2015 itibariyle ISS’ye astronot taşımaya başlamak.
 
KISKANILACAK KADAR BAŞARILI
ABD’nin yeni nesil uzay programında özel şirketlerin gelişmesini teşvik eden Başkan Barack Obama, Dragon’un başarısının ardından Musk’ı arayarak tebrik etmişti. SpaceX’in, 2015’e kafar Falcon 9 roketleriyle ISS’ye 12 uzay görevi gerçekleştirmek için 1.6 milyar dolarlık anlaşması bulunuyor. Her bir Falcon 9 görevi, 133 milyon dolara mal olacak.
 
Grantham, “Dragon görevinin doğru yolda atılan önemli bir adım olduğunu söylerken, yapılması gereken daha birçok şey bulunduğunu” belirtti. Grantham, “Musk, bizden geçmişte yapılmış olan şeyleri değil, imkansız kabul edilen şeyleri yapmamızı istiyor” dedi.
 
Online para transferi şirketi PayPal’ın kurucularından olan Musk, Tesla Motors’u kurmasının ardından enerji ve teknoloji alanındaKİ yatırımlara daha fazla odaklandı. Musk, elektrikli otobillerin üretildiği Tesla Motors ve uzaya gönderilen roket ile araçların üretildiği SpaceX’in yanı sıra, solar enerji şirketi SolarCity’nin de sahibi.
 
Musk, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, uzay turizminde atılım yapmak istediklerini ve 2020’de Mars’a turist göndermeyi amaçladıklarını söylemişti.

NTV