S&P’den Türkiye’ye ihracat uyarısı

S&P analisti Frank Gill, Türkiye’de ihracat hacminin kriz öncesi seviyelere henüz dönemediğini ve bunun uzun vadede Türkiye’nin rekabet gücü açısından soru işaretleri yaratacağını söyledi

SPden Türkiyeye ihracat uyarısı
19 Mayıs 2011 Perşembe 08:47 tarihinde eklendi.

 

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) analisti Frank Gill, cari açıktaki artışının şaşırtıcı olmadığını belirterek, asıl dikkat edilmesi gereken hususun, Türkiye’nin artan ithalat sayesinde uzun vadeli büyüme potansiyelini destekleyecek şekilde sermaye tabanını güçlendirip güçlendiremediği olduğunu ifade etti.
 
“İthalattaki artışı oluşturan kalemlere baktığınızda makine ithalatı ve inşaat ile ilgili ithalatın çok güçlü büyüdüğünü görüyoruz. Burada endişe yaratan geçen yılki ihracat büyümesinin reel bazda ortalama yüzde 3’e çok yakın bir seviyede sınırlı kalması” diyen  Gill, ihracat hacminin kriz öncesi seviyelere henüz dönemediğini ve bunun uzun vadede Türkiye’nin rekabet gücü açısında soru  işaretleri yaratacağını belirtti.
 
‘Ekonomi dış şoklara dayanıklı’
 
Reuters’ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Gill, artan cari açık nedeniyle Türkiye’deki  ekonomik büyümenin sermaye girişindeki değişikliklerin olumsuz etkilerine maruz kalabileceğini, ancak ekonominin yeterince esnek ve finans sektörünün de dış şoklara dayanacak seviyede sermayeye sahip olduğunu açıkladı.
 
Gill, sermaye girişinde olası bir azalmadan dolayı iç talepte bir şok oluşması durumunda vergi gelirlerinin olumsuz etkileneceğini ve mali açığın genişleyeceğini ifade ederek, kamu harcamalarındaki reel büyümenin 2009’da yüzde 7.8 seviyesinden geçen yıl yüzde 2’ye gerilemesine rağmen maliye politikasının ekonomideki büyüme ve daralma döngüsüne paralel hareket etmeye devam ettiğini belirtti.
 
Cari açık Mart ayına mahsus yurtdışına yapılan kâr aktarımları nedeniyle 9.77 milyar dolara yükselerek rekor kırmıştı. Öte  yandan BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün verdiği krediler 6 Mayıs itibariyle yıllık bazda yüzde 35 artışla 587.3 milyar liraya yükseldi.
 
TCMB para politikası kapsamında kredi büyümesini yüzde 25 seviyesine indirerek cari açığı da azaltmayı hedefliyor. S&P Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan “BB” de tutuyor. Kredi notunun görünümü ise pozitif.
 
Kredi büyümesini takip edeceğiz’
Haziran’daki seçimlerden sonra maliye politikasının sıkılaşıp sıkılaşmayacağı yönünde değerlendirme yapabilmek için 2012 bütçesini oluşturacak çerçeveyi izleyeceklerini ifade eden Gill, “Ayrıca kredi büyümesindeki artış ve bu artışın 2011-2012’de cari açığı artırıp artırmadığını da yakından takip edeceğiz” dedi.
 
Türkiye ekonomisinin yeterince esnek, finans sektörünün ise herhangi bir talep şokuna dayanacak seviyede sermayeye sahip olduğuna dikkat çeken Gill, “Para politikası yetkililerinin talep baskılarını azaltmak amacıyla kademeli olarak kredi koşullarını  sıkılaştıracağını düşünüyoruz. Bu cari açığın artış hızının yavaşlamasına yardımcı olacaktır” dedi.

Milliyet