Srebrenitsa katliamının 17. yıldönümü

Bosna'daki savaş sırasında, 11 Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak erkeğin soykırıma maruz kaldığı Srebrenitsa'da, soykırımın 17. yıldönümü nedeniyle bugün anma törenleri düzenleniyor.

Srebrenitsa katliamının 17. yıldönümü
11 Temmuz 2012 Çarşamba 09:25 tarihinde eklendi, 1.453 kez okundu.

İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa annelerine, 1600 kilometre uzaktan, "Srebrenitsa'ya bir mektup da sizden" kampanyası kapsamında İzmirli vatandaşların yazdığı 6200 "sevgi mektubunu" ulaştırmak üzere geldiklerini söyledi. 

   
Yavuz, "Bu mektupları dünya barışı adına ve bir daha soykırımların olmaması için Srebrenitsa annelerine vereceğiz. Onlara yalnız olmadıklarını, onları düşündüğümüzü ve her zaman yanlarında olacağımızı göstermek istiyoruz. Dünyanın ayıbı olan Srebrenitsa soykırımı gibi soykırımların yaşanmamasını ümit ediyoruz" diye konuştu. 
     
Srebrenitsa anneleri ile ortak bir projeye imza atmak istediklerini belirten Yavuz, "Srebrenitsa annelerinin uygun gördüğü bir yerde bir sağlık tesisi yapmak için ön protokol imzalayacağız. Daha sonra da bu projenin gerçekleşmesi için Türkiye'nin dört bir tarafında düzenleyeceğimiz konserlerle sağlık tesisini buraya kavuşturmak istiyoruz. Biz olayın sadece mektuplarla bitmesinden yana değil, sağlık tesisi ve sonraki ekonomik ve sosyal işbirliği ile gelişmesinden yanayız" dedi. 
     
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da Srebrenitsa annelerine teslim edilecek mektupların hepsinde yüreklerden dökülen sıcak duygular olduğunu ifade etti. Tartan, "Bazen acılı paylaşımlar, bazen isyan, bazen dayanışma, bazı şeylerin dile getirilmesi var. Bütün dünya bu insanlara sahip çıkmalı. Bu duyarlılığı dünyanın her yerinde hissettirirsek belki bir daha böyle bir acı yaşamayız" şeklinde konuştu" diye konuştu. 
     
Tartan, konuşmasını Srebrenitsa annelerine yazılan mektuplardan birini okuyarak bitirdi. 
     
-"Srebrenitsa'yı unutmadık, unutmayacağız" 
     
Srebrenitsa soykırımını anma törenlerine katılmak üzere Saraybosna'ya gelen Azerbaycan milletvekili Dr. Ganira Paşayeva da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek ve Azerbaycan'ın kardeş ülkeler olduğunu söyledi. 
     
Paşayeva, "Bugün Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile görüştüm. Sanki bir ülkenin cumhurbaşkanı ve diğer ülkenin milletvekili değil de iki kardeş gibi konuştuk. Protokol yoktu, her şeyi çok rahat konuştuk, bu da kardeşliğimizi gösteriyor. Azerbaycan ve Bosna Hersek'in ilişkileri daha da iyi olacak. Sayın İzzetbegoviç ekim ayında Bakü'ye gelecek. Bu ziyaretten sonra daha olumlu gelişmeler bekliyoruz" diye konuştu. 
     
Paşayva, "insanlık dışı" olarak değerlendirdiği Srebrenitsa katliamını kınayarak, "Boşnak kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek için geldik. Unutmadık, unutmayacağız" dedi. Paşayeva tüm milletlerin bu soykırımı kınaması gerektiğini, ancak bu şekilde böyle bir şeyin bir daha tekrarlanmayacağını kaydetti.