Staja gittiği Almanya'da yaşamını yitirdi

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nden, 16 gün önce, Avrupa Birliği (AB) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında 9 arkadaşıyla birlikte 1 aylık staj için Almanya'ya giden lise öğrencisi 16 yaşındaki Kazım Uygur, lösemiden (kan kanseri) yaşamını yitirdi. Uygur'un cenazesi yarın Türkiye'ye gönderilecek.

02 Aralık 2013 Pazartesi 18:20 tarihinde eklendi.
Ödemiş Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise ve Anadolu Teknik Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü 11. sınıf öğrencisi Kazım Uygur, AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı desteğiyle Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında 9 arkadaşıyla birlikte bir aylık staj için Almanya'nın Berlin şehrine gitti. Gittiği ilk günlerde burnunda meydana gelen kanama durdurulamayan Uygur, öğretmenleri tarafından hastaneye götürüldü.

Burnundaki kılcal damarlar yakılarak kanaması durdurulan Uygur, taburcu edildi. Ancak, 3 gün önce tekrar burnu kanayan ve bayılan Uygur'a bu defa kaldırıldığı daha kapsamlı bir hastanede lösemi teşhisi konulup, tedavisine başlandı. Ancak, Uygur, doktorların çabalarına rağmen kurtarılamadı. Uygur'un ölümü öğretmenleri, öğrenci arkadaşları ve acı haberi alan Ödemiş'in Günlüce Köyü'ndeki yakınlarını yasa boğdu.
 
İki çocuğundan biri olan Kazım'ın öldüğü çiftçilik yapan babası Arif Uygur'a (57) önce söylenmedi, ancak anne Elif Uygur'a (55) acı haber verildi. Oğlunun hastaneye kaldırıldığını sanan Uygur, acı haberi Almanya'ya gittiğinde öğrendi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından cenazesi yarın (Salı) uçakla İzmir'e gönderilecek olan Kazım Uygur'un, ailesinin yaşadığı Günlüce Köyü'nde 4 Aralık Çarşamba günü öğlende kılınacak namazın ardından toprağa verileceği bildirildi.
 
Uygur'un Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde vatani görevini yapan ağabeyi Murat Uygur da birliğinden izin alarak Ödemiş'e geldi. Uygur, kardeşinin yurt dışına götürülürken sağlık kontrolünden geçirilmemesine tepki gösterip, "Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencileri yurt dışına götürürken pasaportlarını çıkartıyor. Ancak, sağlık kontrolünden geçirmiyor. Bu kadar zor mu bu?

Bu öğrenciler bir aylığına da olsa farklı bir iklime, farklı bir ülkeye gidiyor. Eğer gitmeden önce böyle bir sağlık taraması yapılmış olsaydı, erken önlem alınabilirdi. Kendisinin bilinen bir sağlık problemi yoktu. Sadece son zamanlarda çok kilo vermiş. Bunu da tarlada çalışmasına bağlamışlar. Acımız büyük" dedi. 

DHA