Stalin'in doğumunun 133. yıl dönümü

Dünyanın en kanlı diktatörleri arasında yer alan Yosif Stalin'in doğumunun 133. yıl dönümü dolayısıyla dağılan eski Sovyetler Birliği coğrafyasında çeşitli kutlama ve kınama gösterileri düzenlendi.

Stalinin doğumunun 133. yıl dönümü
21 Aralık 2012 Cuma 21:53 tarihinde eklendi.

 

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan'da bir araya gelen yüzlerce kişi Stalin'in mezarına çiçekler bıraktı. 
 
Stalin'in doğduğu ülke olan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te de yer yer Stalin'e yönelik sevgi jestlerine rastlandı. 
 
Tiflis'te Stalin'e ayrılmış bir müzenin 83 yaşındaki sahibi, Sovyetler Birliği'nin en kanlı diktatörü olarak kabul edilen Stalin'in bir büstünü dudağından öperek, müzedeki kendisine ait kolleksiyonu artırma sözü verdi. 
 
Stalin'in doğduğu kent Gori'deki Gürcü makamları da Stalin'in 2010 yılında kaldırılan heykelinin tekrar yerine konulacağını bildirdi. 
 
Ukrayna'ya ait Kırım yarımadasındaki Simferopol (Akmescit) kentinde ise bir araya gelen Kırım Tatarları, Stalin konulu bir sokak sergisini yıkarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında vatanlarından sürülme emrini veren Stalin'e yönelik öfkelerini dile getirdi. 
     
Stalin Kimdir?
     
Tarihteki en kanlı diktatörlerden biri olarak kabul edilen Stalin, 18 Aralık 1879'da Gürcistan'ın doğusundaki Gori kentinde dünyaya geldi. 
 
Rusya İmparatorluğu'nun çökmesini sağlayan komünist Bolşevik ayaklanmasının kilit isimlerinden biri olmamasına karşın kısa sürede Komünist Parti'nin üst kademelerine tırmanan Stalin, 1922'de parti genel sekreteri oldu. 
 
Bolşevik ihtilalinin lideri Vladimir Ilyiç Lenin'in 1924 yılında ölmesinin ardından, tüm rakiplerini altederek Sovyetler Birliği'nde yönetimi ele geçiren Stalin'in kurduğu terör rejimi milyonlarca insanın ölmesine ve acı çekmesine yol açtı. Bununla beraber Stalin yönetiminde kurulan Sovyet savaş makinası Nazizmin yenilgiye uğratılmasında kilit rol oynadı. 
 
Başta bulunduğu, "Büyük Terör" olarak adlandırılan 1930'lu yıllarda Stalin, binlerce kişinin idamı ve milyonlarca kişinin Sibirya'daki Gulag çalışma kamplarına sürgün edilmesi emrini verdi. 
 
Stalin, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından şu an Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasında yaşayan yaklaşık 194 bin kadar Kırım Tatarını, Kırım'ın 1941-1944 yılları arasındaki Nazilerce işgal edilmesi sırasında Almanlarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Sovyetler Birliği içindeki bölgelere sürdü. 
 
İnsanlık dışı şartlarda yola çıkarılan Kırım Tatarlarının yüzde 45'i açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle sürüldükleri bölgelere ulaşamadan hayatını kaybetti. 
 
İkinci Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu'da Nazilere karşı savaşan Kırım Tatarları ise yine Stalin'in emriyle silahları alınarak Sibirya'daki çalışma kamplarına gönderildi. 
 
Stalin, 5 Mart 1953'te geçirdiği inme sonucu hayatını kaybetti.