STK'lardan "Pozantı" için izin talebi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği ile Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, kendi temsilcilerinden bir heyetin Pozantı cezaevindeki çocukların fiziksel ve ruhsal sağlık durumlarını ve yaşam koşullarını değerlendirmek üzere Adalet Bakanlığı'ndan izin talebinde bulunduklarını, ancak şu ana kadar olumlu veya olumsuz bir yanıt alamadıklarını bildirdi.

STKlardan Pozantı için izin talebi
05 Mart 2012 Pazartesi 13:28 tarihinde eklendi.

Talepte bulunan dernekler adına yapılan yazılı basın açıklamasında, ''cezaevlerindeki çocukların fiziksel ve ruhsal sağlık durumlarını ve yaşam koşullarını değerlendirmek üzere bir uzmanlar heyetiyle cezaevi ziyareti yapmak ve değerlendirmeleri iletmek ve kamuoyu ile paylaşmak'' amacıyla Adalet Bakanlığı'ndan izin talebinde bulunulduğu; ancak henüz talebe olumlu veya olumsuz bir yanıt verilmediği belirtildi.
    
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
    
''Türkiye genelinde çocukların cezaevlerine yerleştirilmelerinin temel nedeninin cezalandırma değil rehabilitasyon olduğunu kabul eden çağdaş hukuki yaklaşımdan çok uzakta olan cezaevi koşullarının düzeltilmesi için hızla çaba harcanmalıdır. Çocukların evlerinden ailelerinden kilometrelerce uzaktaki ruhsal tedavi ve rehabilitasyon olanaklarının kısıtlı olduğu yeni cezaevlerine taşınması sorunu çözmeyecektir. Travmaya uğramış tüm çocuklar hızla tespit edilmeli, öncelikle güvenlikleri sağlanmalı ve kendilerini güvende hissedecekleri bir ortamda uğradıkları travmanın etkilerini azaltmak için düzenli ve sistemli ruhsal desteğe ulaşmaları sağlanmalıdır.''
    
Bu sürecin hem çocuklarda hem de toplumda derin hasarlar yaratabileceği endişesinin dile getirildiği açıklamada, ''Uzmanlık dernekleri olarak konu ile ilgili doğru ve bilimsel değerlendirmelere ihtiyaç olduğundan hareketle bu göreve hazır olduğumuzu ve görev beklediğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz. Pozantı cezaevindeki tüm çocukların takipçisiyiz'' denildi.