Su faturasına ek ücret şoku

Vergiden bunalan vatandaşlar yeni vergiler karşısında şaşkına dönüyor.

Su faturasına ek ücret şoku
06 Eylül 2012 Perşembe 12:54 tarihinde eklendi, 2.795 kez okundu.

 

Su faturalarındaki kalemler gittikçe artınca tüketici belediyeleri şikayet yağmuruna tuttu. Gelen şikayetlere göre su faturalarına evlerimizdeki aylık çöp için “evsel katı atık” adı adlında yeni bir ücret yansırken atık su bedeli kimi belediyelerce “sıvı atık bedeli” olarak değiştirildi. Buna göre atıklardan alınan “katı,sıvı ve atık bedeli” ile atıklarımız altından değerli hale geldi. 
 
Su faturaları git gide kabarıyor. Vatandaşlardan Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV ) alan belediyeler, atıkların toplanması karşılığında vatandaştan sıvı, katı ve evsel atık bedeli olmak üzere farklı kalemlerde ücret alınca vatandaşlar belediyeleri şikayet yağmuruna tuttu. Şikayet Portalı Şikayetvar.com’a gönderdikleri şikayetlerle belediyelerin vatandaşın tepkisi karşısında faturalarda isim değişikliği yaparak vergi uyanıklığı yaptığını iddia ettiler. Birçok vatandaş çevre temizlik bedeli vermelerine rağmen evsel katı atık bedelinin toplanmasını şikayet ettiler.
 
Evsel Atık Bedeli De Ne?
 
“Evsel katı atık bedeli de nedir? Belediyeler çöplerin geri dönüşümü için evlerden aylık, işyerlerinden yıllık çevre temizlik vergisi alıyor. Meskenler bunu da kullandığı su faturalarında ödüyor. Bununla beraber evsel katı atık toplama bedeli adı altında yüzdesi belli olmayan paralar faturalara yansıdı. Evlerden genelde 11 TL, İş yerleri guruplara ayrılmış. . Şimdi getirilmeye başlanan yeni katkı payı da yine evlerimizdeki aylık çöp için verilen hizmetin karşılığında tahsil edilecek. İkinci yüzde su faturasına yansıyacağı için yeni faturalar epeyce kabaracak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her belediyeyi içinde bulunduğu koşullara göre bu ücretleri tespitte serbest bırakmış.”
 
Bir Çöpe İki Vergi
 
“Belediyeler evsel atık (Çöp toplama bedeli) adı altında haksız ve hukuka aykırı para toplamaktadır. Belediyelerin çevre temizlik vergisi toplarken  ikinci bir çöp vergisi toplamaları vatandaşları mağdur ediyor. Bu yeni vergi de nereden çıktı? Zaten çevre temizlik vergisi, emlak vergisi.... Vergilerle boğulmuş durumdayken bir de Pazar günleri ağzına kadar taşan çöpler için ayrı fatura kesiyorlar yeter artık çıktı birileri çıkıp buna dur desin artık.”
 
Atık Su Bedeli İsim Değiştirdi!
 
“Belediye su faturasına her ay 10 TL katı atık 4.00 TL sıvı atık bedeli yansıtmaktadır. Normalde  10-15 TL gelen su faturası 30-40 TL arası gelmeye başladı. Atıkları sıvı ve katı olmak üzere iki farklı kalemde vergi alarak faturalar şişirtiliyor. İki farklı ücret yerine tek kalemde ücret alınmalı.  Çevre Temizlik Vergisi’nin bir bölümü kan atık (çöp) toplama bedeli olarak tahsil ediliyor. Diğer bölümü ise sıvı atık yani kanalizasyon hizmetleri için alınıyor.
 
sikayetvar.com