Su üstünde zıplayan robot

Tıpkı bir su böceği gibi su üstünde yürüme, zıplama ve ileri doğru sıçrama yeteneğine sahip dünyanın ilk mikro robotu yapıldı.

Su üstünde zıplayan robot
27 Temmuz 2012 Cuma 11:59 tarihinde eklendi, 3.605 kez okundu.

 

Daha önce de su üstünde yürüyebilen robotlar üretilmiş olmasına karşın, bu robot diğerlerinden farklı olarak, su üstünde zıplama ve ileriye doğru sıçrama yeteneğine de sahip bulunuyor. 
     
Qinmin Pan başkanlığındaki Çinli bilimadamlarınca üretilen robot, ACS Applied Materials & Interfaces adlı bilimsel dergide bilim dünyasına tanıtıldı. 
     
Uzunluğu 14,24 santimetre olan robotun gözenekli ve suya karşı süper su iticiliği olan nikel köpükten imal edilen 3 destekleyici ve 2 zıplayıcı ayağı bulunuyor. 
     
Ağırlığı 1100 su böceğinin ağırlığına eşit olmasına karşın 14 santimetre yükseğe zıplayabilen robot, ayrıca ileriye doğru 35,6 santimetre sıçrama yeteneğine sahip bulunuyor. 
     
Göller ve diğer su kütleleri üzerinde seke seke giden bu çeşit robotlar suyun niteliklerini ölçebilecekleri gibi ufak birer casus görevi de görebilecek. 
     
Robot, State Key Laboratory of Robotics and System of Harbin Institute of Technology ve National Natural Science Foundation of China adlı Çinli kuruluşların sağladıkları fonlarla üretildi.