Suçüstü yakalandılar

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde jandarma, Doğa Koruma Milli Parklar Mühendisliği ve Avcılar Kulübü'nce gerçekleşen ortak operasyonda elektrikle balık avlayan 3'ü Suriye uyruklu 7 kişi yakalandı.

Suçüstü yakalandılar
09 Aralık 2013 Pazartesi 17:55 tarihinde eklendi.
Çayboyu Köyü, Berdan Irmağı'nda jeneratörle avcılık yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen ekipler, 7 kişiyi elektrikle avladıkları balıklarla birlikte suçüstü yakaladı. Yasa dışı yöntemde kullandıkları malzemelere el konulurken, zanlılar hakkında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı. 
 
Operasyonda yer alan Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı Tufan Dokucu, köylülere duyarlılık gösterip ihbarda bulunmalarından dolayı teşekkür ederek şunları söyledi, "Duyarlı köylülerimizden gelen ihbar üzerine, ilgililerle birlikte Berdan Irmağı'na gittik. Olay yerinde kamyon, 2 kayık ve kayıkların içerisinde jeneratörler yardımıyla suya elektrik vererek avlanan 7 kişiyi tespit ettik. Haklarında gerekli idari işlemleri başlatıldı. Bu şekilde avlanmak, kesinlikle hem kanunen hem de avcılık etik değerleri açısından yanlış ve yasa dışıdır. Bizler avcı olduğumuz kadar doğal kaynaklarımızı da kendi bölgemizde korumayı görev edindik. Bu uğurda çalışmalarımız devam ediyor. Köylülerimizden beklentimiz, kendi bölgelerinde bu ve benzeri yasadışı avlanan kişileri gördüklerinde ilgili kurumlara ihbar etmeleridir."
 
KANUNEN YASAK
 
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 19'uncu maddesine göre; bomba, torpil, dinamit, kapsül ve benzeri patlayıcı maddeler öldürücü veya uyuşturucu maddeler, sönmemiş kireç ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın müsaadesi alınmaksızın elektrik cereyanı, elektroşok ve hava tazyiki ile su ürünleri avlanması yasak. Aynı kanunun 36'ıncı maddesine göre 19'uncu maddeye aykırı hareket edenler 1000 TL idari para cezası ile cezalandırılırken, avladıkları balık ile avda kullandıkları eşya, alet, edevat ve teçhizata el konuluyor.

DHA