Şükrü Saraçoğlu panelde anıldı

Eski başbakanlardan, Fenerbahçe Spor Kulubü eski Başkanı Şükrü Saraçoğlu, ölümünün 60'ıncı yıldönümünde İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde düzenlenen panelle anıldı.

Şükrü Saraçoğlu panelde anıldı
27 Aralık 2013 Cuma 20:04 tarihinde eklendi.
 
Ödemiş Belediyesi Kongre Sarayı'ndaki Kültür ve Turizm eski Bakanı Alev Coşkun'un yönettiği panele Şükrü Saraçoğlu'nun oğlu Yılmaz Saraçoğlu, torunu devlet eski bakanlarından Rüşdü Saraçoğlu, Gazeteci-Yazar ve TV Programcısı Gürkan Hacır, Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Turan Şahin, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) Müdürü Prof. Dr. Engin Berber ile yüksek lisans öğrencisi Tülay Gül konuşmacı olarak katıldı.
 
KİRADA ÖLEN TEK BAŞBAKANDI
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Şükrü Saraçoğlu'nun torunu devlet eski bakanlarından Rüşdü Saraçoğlu, dedesini fotoğraf kareleriyle hatırladığını belirtip, "Ama kesinlikle çok mütevazı olduğunu söyleyebilirim. Başbakanlık'tan Kızılay'a şoförüyle yürürdü.

Halkın içinde olmak, polis duvarlarının arkasında olmamak eskiden normaldi. Şimdi ne yazık ki göremiyoruz. Ben de bakanlık dönemimde halkın içerisinde olmayı çok severdim. Dürüst olmak normal bir şeydir. Buna rağmen, günümüzde dürüstlük bile çok farklı bir şeymiş gibi algılanıyor. Şükrü Saraçoğlu bu topraklarda kiralık evde ölen ilk ve tek başbakandır" dedi.
 
ŞÜKRÜ ŞARAÇOĞLU BİR DURUŞTU
 
Paneli izlemeye gelenler arasındaki Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Yardımcısı Metin Doğan da, "Fenerbahçe Spor Kulübü'nde en uzun süre başkanlık görevinde bulunan Şükrü Saraçoğlu bizim için sadece bir stat ismi değil aynı zamanda bir duruştur.

Bu ülkede maça giderken çocuklarına bilet aldıracak kadar mütevazı başbakanlar, bakanlar vardı. 17 Aralık sürecinde Saraçoğlu'nun bu mütevazılığı daha da büyük anlam kazanıyor. 17 Aralık sürecinde Saraçoğlu araştırılırsa anlamlı mesajlar ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
 
Saraçoğlu'nun Fenerbahçe'nin kapatılmasını önlediğini ve şu anki stat arazisinin kulübe verilmesinin sağladığını da hatırlatan Doğan, "1934 yılında oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçında çıkan olaylar sonrası birileri haddini aşarak kulübümüzün kapatılmasını istiyor. Kulübümüzün savunması bile alınmadan cezalar kesiliyor. Fenerbahçe'nin kaderi midir, nedir? Savunmamız alınmadan o zaman da ceza kesilmeye kalkılıyor. Ancak Saraçoğlu hukuksuzluğun önüne geçerek, 'Fenerbahçe'yi kapatmak isteyen gelsin benimle görüşsün' diyor ve 2 ay içerisinde kulübümüzün başkanı olmuştur" dedi.
 
Fenerbahçe'ye stat tapusunu da veren Saraçoğlu'nun adının stattan silineceğine dair iddialar olduğuna dikkati çeken Doğan, "Başkanımız Aziz Yıldırım adına da konuşuyorum. Şükrü Saraçoğlu adı Fenerbahçe camiasında sonsuza dek yaşatılacaktır. Bunun Ödemiş'te teminatını veriyorum. Saraçoğlu ruhuyla biz 3 Temmuz'da ayakta durduk, dimdik bir duruş sergiledik" dedi.
 
SARAÇOĞLU, MÜLKİYELİYDİ
 
Şükrü Saraçoğlu'nu konu alan 'Efe Başvekil' kitabının yazarı ve aynı isimli belgeselin hazırlayıcısı, TV Programcısı Gürkan Hacır da Saraçoğlu'nun her şeyden önce bir Mülkiyeli olduğunu vurgulayıp, "Yani 'Devletin malını yemem, yedirtmem' anlayışında idi.

O yıllardaki Mülkiye hareketi maalesef günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden çıkan yağmacı belediye kültürünce ayaklar altına alınmış durumda. 10 yıldır süren yağmanın, talanın sonuçlarını yeni yeni görüyoruz. Maçlara girerken 'Çocuklarına biletinizi alın' diyecek kadar mütevazı ve dürüst devlet adamını bugünkü şartları da görünce bir kez daha içtenlikle saygıyla anıyorum" dedi.
 
ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber de ÖYKAM'ın gönüllü çalışanı yüksek lisans öğrencisi Tülay Gül ile birlikte Ödemişli Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile ilgili elde edilen belgeleri katılımcılarla paylaştı. Panelin devamında Yılmaz Saraçoğlu ile eski bakan Alev Coşkun Şükrü Saraçoğlu'yla anılarını paylaştı.
 
Saraçoğlu'nu anma etkinlikleri kapsamında Ödemiş Fenerbahçeliler Derneği'nin Çamlık Park'taki merkezi ile belediyenini kendi özkaynaklarıyla Eski İstasyon Mevkisi'ne yaptırdığı toplu konutlardaki Şükrü Saraçoğlu Anıtı'nın açılışı yapılıp, konutların anahtarları ve tapuları dağıtıldı.

DHA