''Süleyman Şah Türbesi ile ilgili her türlü saldırı karşılık bulur''

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi'nin uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye toprağı olduğunu vurgulayarak," Şu anda herhangi bir risk yok. Orada Türkiye her türlü tedbiri alma hakkına sahiptir. Dolayısıyla güvenliği için her türlü tedbiri alma hakkına sahibiz. Her türlü saldırı karşılık bulur. Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden koruyacak. Toprağımızın güvenliği için her türlü ihtimali göz önünde bulunduruyoruz.." dedi.

Süleyman Şah Türbesi ile ilgili her türlü saldırı karşılık bulur
14 Mart 2014 Cuma 14:46 tarihinde eklendi.

Van'a sabah saatlerinde özel uçakla gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İran ve Azerbaycan mevkidaşlarıyla bir otelde bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammad Yarof, ilk olarak üçlü bir zirve gerçekleştirdi. Üç bakan daha sonra basının karşısına geçti.

İlk olarak konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 2014-2016 yılı eylem planını masaya yatırdıklarını belirterek,"İran ve Azerbaycan'la köklü ilişkilerimiz var. Son üç yılda bu ilişkilerimizi daha da ileri taşıdık. Ulaşım, enerji, kültürel, siyasi konularda mutabık kaldık. Aramızdaki sınırların kalkmasını ve dostlukların geliştirilmesi için gönüllerin açık olmasını istiyoruz. Güney Kafkasya ve Ortadoğu'da yaşanan sorular var. Toprak bütünlüğü etrafında karşılıklı saygı esası çerçevesinde bölgesel barış ortamını sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammad Yarof, Azerbaycan topraklarında bulunan Ermeni askerlerinin en kısa sürede çıkmasını istedi. Bunun Azerbaycan'ın ve bölgenin gerek güvenlik gerek ekonomik açıdan rahatlamasını sağlayacağını söyledi. Daha sonra konuşan İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, İran'da çok mutlu olduklarını belirterek, "Çünkü bizim Türkiye ile aramızda 280 kilometre bir sınırımız var. Bir hafta sonra Nevruz'u kutlayacağız. Nevruz bizim kültürel mirasımızdır." diye konuştu.

Dışişleri bakanının önemli konularda istişare yaptığını anlatan İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif, "Üç bakan olarak önemli konularda istişare yaptık. 3 yıllık eylem planı hazırlandığı için çok mutluyuz. Bunları takip edip eyleme dönüştürekek üç ülkeyi birbirne bağlayan alanda bunları geliştireceğiz." şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Kırım Parlamentosu'nun bağımsızlık ilanı kararıyla ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Davutoğlu, “Kırım konusunda yoğun bir diplomasi yürütülüyor. BM gelen sekreteriyle konuyu ele aldık. Görüşmeler yaptık, kaygı verici bir durum. Biz en başından itibaren ilkeli bir politika takip ettik. Kırım'daki bütün etnik ve kültürel grupların barış içerisinde yaşaması önemli. Ümit ederiz ki Kırım Parlamentosu Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunu korur. Biz Karadeniz bölgesinin esenliği, Ukrayna'nın barışı için bütün tarafları barışçıl bir yöntem içerisinde soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Toprak bütünlüğü konusunda çıkan kararı destekleriz" dedi.

Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD'in kontrolüne geçtiği yönündeki soruyu cevaplayan Bakan Davutoğlu,"Suriye'deki gelişmeleri büyük bir kaygı ile takip ediyoruz. Suriye'deki o topraklar uluslararası hukuk nezdinde Türk topraklarıdır. Dolayısıyla güvenliği için her türlü tedbiri alma hakkına sahibiz. Her türlü saldırı karşılık bulur. Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden koruyacak. Toprağımızın güvenliği için her türlü ihtimali göz önünde bulunduruyoruz. Zaten Suriye'deki gelişmelerden dolayı silahlı kuvvetlerimiz teyakkuz halinde. Konuyla ilgili Genelkurmay, MİT ve Dışişleri Bakanlığı olarak Ankara'da görüşmeler yaptık. Bunlardan Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımız da bilgilendirildi. Şu anda ihlal söz konusu değil. Her türlü tedbir alınacak şekilde hazırlıklıyız. Her ihtimali göz önünde bulundurarak tedbirimizi almışız." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin ziyaretine ilişkin soru üzerine, Barzani ve bölge valileriyle yarın Van'da bir araya geleceklerini kaydetti. Davutoğlu, "Zaten iki hafta önce ben Süleymaniye'deki toplantıya katılarak kendisi ve Mesut Barzani'yle görüşmeler yapmıştım. Van'da da bu görüşmelerin devamı niteliğinde görüşeceğiz. Ayrıca, bizim valilerimizle birlikte çalışma toplantısında bir araya geleceğiz. Özellikle sınırda ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, gümrük geçişlerinin kolaylaştırılması için." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Barzani'nin Başbakan Erdoğan ile de Ankara'da bir görüşme yapacağını belirtti.
 


CİHAN