"Sümeyye istemedi ama..."

Suudi Arabistan’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan özetle şunları söyledi:

Sümeyye istemedi ama...
02 Mart 2015 Pazartesi 08:55 tarihinde eklendi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Görünen o ki şu anda İmralı ile Kandil arasında ciddi bir kopukluk var. Siyasi hareket olarak da, parti içinde bir bölünmenin olduğu ortaya çıkıyor. İmralı’ya gidip gelenlerin yaptığı açıklamalara baktığımız zaman İmralı silahların bırakılmasını istiyor. Fakat partinin başındaki zatın yaklaşımı çok daha farklı” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan'ın korumalarının değiştirilmesi konusunda da açıklamalarda bulundu.
 
Suudi Arabistan’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan özetle şunları söyledi:
 
HDP BÖLÜNÜYOR
 
Yapılan son açıklamalardan sonra çözüm sürecinde hangi aşamadayız?
 
Yalçın Bey’le (Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan) yapılan toplantı ile Demirtaş’ın (HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş) söyledikleri birbiriyle çelişiyor, ben örtüşen bir yan göremedim. Demirtaş adeta orada hükümeti hesaba çeker bir tavır içinde. Yani hükümet ona göre silahları bırakacakmış. Silahları bırakması gereken bölücü terör örgütü. Burada güvenlik güçlerimizin silah bırakması gibi bir şey olamaz. Onlar, güvenliğin ve huzurun teminatıdır. Fakat görünen o ki şu anda İmralı ile Kandil arasında ciddi bir kopukluk var. Ayrıca siyasi hareket olarak da parti içinde bugünkü (öncekigün) açıklamalardan sonra bir bölünmenin olduğu ortaya çıkıyor. İmralı’ya gidip gelenlerin yaptığı açıklamalara baktığımız zaman İmralı silahların bırakılmasını istiyor. Fakat partinin başındaki zatın yaklaşımı çok daha farklı, o adeta ‘Hükümetin uygulamasına bakacağız’ diyor. Hükümetin uygulamasına ne bakacaksınız? Hükümet zaten Çözüm Süreci’nin garantörü. Bu biliyorsunuz: ‘Demokratik Açılım’ ile başladı. ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ ile devam etti. ‘Çözüm Süreci’ ile de yürüyor. Netice almaya dönük adımlar var. Burada tutumlar temenni ediyoruz ki bu şekilde devam etmez, bir yerde bütünleşir. Bu seçimlerde kimin nerede durduğunu görme imkanımız açık şekilde olacak. Bütün temennimiz de silahların olmadığı, birlik beraberlik içinde seçimlerin yaşanmasıdır.
 
Korumalar değiştirildi
 
Sümeyye Hanım’ın korumaları değiştirildi deniyor, siz mi istediniz?
 
Güvenlik teşkilatlarımız kendi üzerine düşeni yapıyor. Biz onlara müdahale etmek durumunda değiliz, nasıl kararlar verirlerse onlara uymak durumundayız. Bazı durumlarda üzülmüyor değiliz. Bazılarıyla senelerdir bir arada olduğumuz için... Böyle bir zanla da olsa... Hakikaten ailem için de üzücü şeyler ortaya çıktı. Hatta kendileri ‘Baba değiştirmeyelim, aramızda bir hukuk var, onlar da rahatsız olduklarını anlatıyorlar’ dediler. Ben de kızlarımın insani noktadaki hassasiyetleri nedeniyle hak veriyorum. Onlar diyorlar ki bunun kesin tespitini yapamadığımıza göre tamamını değişmesi gerekiyor fakat bu bir sürgüne gönderme gibi cezalandırma değil. Farklı yerlerde görevlendirme şeklinde halletmiş bulunuyoruz.