Süper Ay korkuttu

Ay’ın Dünya’ya yakınlaşması deprem konusunda endişe yarattı. Yeraltı hareketlerinde artış olduğunu kabul eden uzmanlar Süper Ay nedeniyle büyük bir deprem beklemiyor

Süper Ay korkuttu
07 Mayıs 2012 Pazartesi 08:17 tarihinde eklendi, 2.061 kez okundu.

 

Ay’ın Dünya’ya en çok yaklaştığı günün ertesinde doğal afet korkusu başgösterdi. Ay, cumartesi gecesi Dünya’nın 357 bin kilometre kadar yakınına geldi. Aynı anda dolunay yaşanınca Süper Ay adı verilen ve ayın yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünmesini sağlayan fenomen dünyanın her köşesinden gözlendi.
 
Ancak Ay’ın dünyaya yaklaşmasıyla yer çekimi dengesindeki değişiklik gel-git olaylarını artırdı. Son günlerde yaşanan 5 ve üzeri depremlerin sayısındaki artış Ay’ın yaklaşmasının depremleri de tetikleyeceği fikrini akıllara getirdi. Ancak uzmanlar yeraltı hareketlerinde artış olduğunu kabul etmekle birlikte Süper Ay nedeniyle büyük bir deprem beklemiyor.
 
ABD’nin Seattle Üniversitesi’nden deprem uzmanı John Vidale, “Ay ve Güneş yakınlaşmalarının Dünya’da gerginlik yaratan bir çekim gücü oluşturduğu kesin. Fakat, bu gücün tektonik hareketlerdeki karşılığına baktığımızda şiddetinin çok küçük olduğunu görüyoruz” diyor.
 
Yüzde 1 oranında etkili
Vidale, yıl içinde yaşanan tüm depremlere bakıldığında Ay yakınlaşmasının yüzde 1 oranında etkili olduğunu, ancak volkanik hareketlerde bu oranın biraz daha yükseldiğini söylüyor. ABD’nin Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na (göre de şimdiye kadar Süper Ay’ın büyük bir depreme neden olacağı yönünde herhangi bir kanıt bulunamadı. Uzmanların yalnızca bu dönemlerde gel-gitlerdeki yüzde 25 oranındaki artışın sellere neden olabileceğini ifade ediyor.

Milliyet