'Süper burunlar' göreve hazır

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney, kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla kullanılan dedektör köpek sayısını 40'a çıkardıklarını bildirdi.

Süper burunlar göreve hazır
09 Ocak 2012 Pazartesi 12:34 tarihinde eklendi, 1.744 kez okundu.

Kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla kullanılan dedektör köpeklerin eğitimlerinin tamamlanması dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önünde sertifika töreni düzenlendi. Eğitimleri tamamlanan 5'i narkotik, 3'ü çay ve tütün dedektörü 8 köpek, görev yapacakları sınır kapılarına gönderilmeden önce basın mensuplarına tanıtıldı.
    
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Güney, burada yaptığı konuşmada, dedektör köpek eğitimine 1998 yılında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu İle Mücadele Programı kapsamında başladıklarını, 2010 yılında da Türkiye'de ilk defa çay ve tütün dedektör köpeklerinin eğitimini vermeye başladıklarını söyledi.
    
Şu anda toplam dedektör köpek sayısının 32 olduğunu bunun 22'sini narkotik, 6'sının çay ve tütün dedektörü, 4'ünün de silah mühimmat patlayıcı dedektör köpeği olduğunu ifade eden Güney, bugün eğitimini tamamlayanlarla birlikte dedektör köpek sayısını 40'a çıkardıklarını kaydetti.
    
Bakan Yazıcı'nın talimatı ile önümüzdeki süreçte bütün gümrük kapılarında dedektör köpek bulundurmayı amaçladıklarını ifade eden Güney, bu kapsamda Akyurt ilçesinde dedektör köpek eğitim merkezi yaptıracaklarını belirtti. İnşaatına bu yıl başlanacak köpek eğitim merkezinin, yıl sonunda tamamlanacağını ifade eden Güney, şöyle konuştu:
    
"Eğitim merkezinde 48 köpek aynı anda eğitilebilecek. Bütün köpeklerimiz Gölbaşı'nda Emniyet Genel Müdürlüğünün Köpek Eğitim Merkezinde eğitiliyor. Çay-Kur Genel Müdürlüğü ile de bir protokol yaptık. Onlardan da 2 çay tütün dedektör köpeği aldık. Önümüzdeki sezon için 6 tane daha dedektör köpek alacağız. Bugüne kadar dedektör köpekler sayesinde 16 ton uyuşturucu, 30 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal maddeler, 7 milyon adet sentetik uyuşturucu ele geçirdik. 1 yıl içinde de 587 bin paket sigara ve 60 ton çay, bu köpekler sayesinde ele geçirildi. "
    
Güney'in konuşmasının ardından "Frido" isimli çay ve tütün dedektörü köpeği gösteri yaptı. Temsili olarak bir minibüse konulan kaçak sigarayı kısa sürede bulan Frido, eğitimcisi tarafından oyun topu verilerek ödüllendirildi.
    
Bu arada çay ve tütün dedektörü köpeklerin eğitimi 10 hafta, narkotik dedektörü köpeklerin eğitimi ise 15 hafta sürüyor.