Süper Final bereketi!

2011-12 sezonunda büyük tartışmalarla hayata geçirilen Süper Final, kulüplere yaradı

Süper Final bereketi!
02 Haziran 2012 Cumartesi 10:43 tarihinde eklendi, 1.083 kez okundu.

 

2010’da yapılan yeni ihaleye katılan Digitürk, rekorların kırıldığı ihalede Türk futboluna büyük bir kaynak aktardı. İhale öncesinde senelik 264 milyon TL kazanan kulüplerin alacağı rakam 589 milyon TL’ye çıkarken bu paralar da ligin kalitesini yükselten oyuncuların transferine ve yeni tesislerin yapımına harcanarak ligin değeri daha da yükseldi. Aktarılan kaynak 2011-12 sezonu sonunda ise yasal artışlarla birlikte 643 milyon TL’ye ulaştı.
 
Yayıncı kuruluş 
 
Digiturk, Süper Final’e kalan ligin ilk 8 takımına toplam 353 milyon TL ödeme yaparken takımlar ayrıca bilet resmi ürün ve reklam gelirleriyle de dava sürecini en az zararla atlattı.
 
TÜRK futbolu 3 Temmuz 2011’den bu yana en kritik süreçlerinden birini yaşarken yaşanan gelişmeler başta taraftar olmak üzere herkesi statlardan uzaklaştırdı. Bu gelişmenin ardından hem seyircileri yeniden statlara çekmek hem de heyecanı yeniden eski günlerine döndürmek için uygulamaya konulan Play-off (Süper Final), takımların gelirlerini de maksimum seviyesine yükseltti. 
 
SÜPER Lig’i ilk 8’de bitiren takımlar Süper Final için yeniden ter dökerken toplamda normal sezondan 9 milyon TL daha fazla kar ettiler. Bunun yanı sıra seyirci, resmi ürün satışı ve reklam gelirleri de tavan yapan kulüpler bu sıkıntılı süreci Lig TV’nin de girişimleriyle birlikte en az maddi zararla atlattı. 
 
PLAY-OFF süresinin yakaşamasıyla birlikte şike süreci geride kalırken hem taraftar hem de oyuncular yeniden futbola dönüp beraberinde heyecanı ve adrenalini de statlara taşıdı. Geçtiğimiz sezon Avrupa hedefinden uzaklaşmalarının ardından yüzde 30 seyirci kapasitesi ile oynayan Eskişehir, Sivas, G.Antep gibi kulüpler Süper Final’e doğru yüzde 90 doluluk oranı yakalayarak sistemin artılarını da göz önüne serdi.
 
G.SARAY KAZANDI!
 
GEÇTİĞİMİZ yıllarda hedeflerinin 10-20 puan gerisinde kalan takımların amaçsız olarak sahaya çıktığı karşılmaşmalar Süper Final ile birlikte yeniden heyecan bulurken son dakikaya kadar tüm takımların hedefi devam etti. Son 6 karşılaşmalarını yüksek tempolu ve heyecan içinde oynayan takımlar, futbolseverlere de unutamayacakları maçlar yaşatırken şampiyonluğa ulaşan G.Saray, TV geliri olarak Digitürk’ten toplam 71 milyon 471 bin TL kazandı. 
 
Süper Final olmaması durumunda ise sarı-kırmızılıların geliri 70 milon 353 bin TL olarak kalacaktı. F.Bahçe de Süper Final ile birlikte TV’den 2 milyon 105 bin TL daha fazla para kazanırken ilk 8’e giren ekiplere toplam 352 milyon 183 bin TL ödeyen Digitürk kulüplerin ayakta kalmasında da baş rolü oynadı. 
 
Son 1 yıldaki kayıp 140 MiLYON TL 
 
3 Temmuz’da başlayan şike süreci Türk futboluna büyük bir darbe vururken en büyük sıkıntıyı çekenlerin başında ise yayıncı kuruluş Digitürk geldi. Futbola olan ilginin azalmasıyla birlikte büyük bir maddi zarara uğrayan kurum, toplam 140 milyon TL zarar etti. Ancak Süper Final maçlarıyla birlikte ilginin yeniden artması gelecek için umutları yeşertirken şike sürecinin sona ermesiyle birlikte Türk futbolunun toparlanması bekleniyor.