Sure okuyan muhabbet kuşu

Diyarbakır'da İhlas suresini eksiksiz okuyan 'Sofi' isimli muhabbet kuşu, görenleri şaşkına çeviriyor.

Sure okuyan muhabbet kuşu
24 Nisan 2013 Çarşamba 16:40 tarihinde eklendi, 3.294 kez okundu.

 

Sure okumakla yetinmeyen Sofi, Kürtçe olarak 'Allah bu evi zengin etsin' derken, "Allahu ekber, La ilahe illallah Muhammeden Resulullah" sözlerini de söylüyor.
 
Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde ikamet eden Söker ailesinin aldığı muhabbet kuşu görenleri şaşkına çeviriyor. 'Allahu ekber, La ilahe illallah Muhammeden Resulullah' diyen Sofi, İhlas suresini de eksiz okuyor. Sofi'nin sahibi Türkan Söker, kuşu yavruyken aldığını daha sonra yavaş yavaş eğitmeye başladığını söyledi. Kuşa ilk önce 'Allah' demeyi öğrettiğini belirten Söker, daha sonra 'Laillahe illallah Muhammeden Resullah' kelimesini öğrettiğini ifade etti. Muhabbet kuşlarının 99 kelime öğrendiğini başkalarından duyduğunu kaydeden Söker, Sofi'ye İhlas suresini okumaya başladığını dile getirdi. Kuşu eğitinceye kadar çok emek harcadığını ifade eden Söker, şu anda 3-4 gün boyunca bir şey söylediğinde Sofi'nin hafızasına kaydederek tekrarlamaya başladığını kaydetti.
 
Kuşun söylediği kelimelerden ötürü ismini 'Sofi' koyduklarını belirten Söker, "İsminin Sofi olmasının nedeni çok dindar olduğundan dolayı. Biz ailecek ona süreleri, duaları öğrettiğimizden dolayı onun adını da Sofi koyduk. İlk ona Allah Allah kelimesini öğrettim. Bir gün Kur'an-ı Kerim okurken küçük kızım geldi, dedi ki 'Anne bizim kuş 'Allah Allah' diye konuşuyor', gelip dinledim. Kuş Allah Allah diye konuşuyor, ben şaşırdım, irkilmeye başladım. 6 -7 ay boyunca hep 'Allah Allah' dedi. Ben de ondan sonra diğer süreleri, duaları öğretmeye başladım. Onu bu duruma getirmek hayli zahmetli oldu."
 
Misafirler geldiği zaman kuşun hemen konuşmaya başladığını anlatan Söker, "Gelenler hemen bizden bu kuşu istiyor. Ben de onlara 'bu şekilde onu eğitemezsiniz' diyorum. Gittiğimiz bir ortamda kuşumuzun İhlas suresini falan okuduğunu söylediğimiz zaman kimse inanmıyor. 'Nasıl bir kuş böyle şeyler söyler?' diyorlar. Tabi daha sonra kuşun gerçekten konuştuğunu gördükleri zaman şaşırıyorlar ve nasıl bir kuş dua eder ve 'La illahe illallah' der diye kendilerine soruyorlar." diye konuştu.
 
Sofi'yi aileden biri gibi gördüğünü söyleyen Söker, "Artık o da aileden biri oldu. Bazen çocuklarım onu başka yerlere götürdükleri zaman evde sanki aile bireyi eksik gibi oluyor. Sabah erken saatlerde uyanıyor ve öğrettiğimiz duaları, süreleri okumaya başlıyor. Biz başka bir odada bile onun sesini duyuyoruz." şeklinde konuştu. Türkan Söker, kuşunu çok sevdiğini, ne olursa olsun onu kimseye vermeyeceğini sözlerine ekledi.
 
Türkan Söker'in oğlu Edip Söker, kuşun keyfi geldiğinde, neşeli olduğunda konuşmaya başladığını söyledi. Sofi'nin Kürtçe "Allah'ım sen bu evi zengin et" duasını da okuduğunu dile getiren Edip Söker, "Ben geldiğim zaman annem bu kuş dua, İhlas-ı Şerif okuyor dediğinde şaşırdım. 'Bu nasıl okuyor?' diye merak ettim. Oturdum, yanına dinledim. Bir baktım ki gerçekten benim gibi, senin gibi dua, İhlas-ı Şerif okuyor. Annem kelimesi kelimesine söylemiş, iki kelime iki kelime. O şekilde hepsini ezberlemiş." ifadelerini kullandı.
 
Sofi'nin bazı kelimeleri hiç öğretmeden kendi kendine algıladığını dile getiren Edip Söker, "Bazen kelimeleri algılıyor. Kardeşim, 'Ceylan gitti' demiş, o da demiş 'Ceylan gitti'. Bazı şeyleri hemen kafasına kaydediyor. Canı istediği zaman konuşuyor, misafirler geldiği zaman ilginçtir çok sessiz oluyor. Ama bir kere kardeşim de kamerayı üstüne koydu tam net alalım konuştuklarını diye, telefonu üstüne koydu saatlerce konuşmadı. Kameraya çekilsin istemiyor sanki. İsteyenler oluyor ama annem kimselere vermem diyor. Ne veririm ne satarım diyor. Annem onu çok seviyor. Bir nevi annemin en küçük çocuğu gibi, alışmış hani. Çevredekiler görmek isteyen geliyor görüyor, nasıl öyle konuşuyor diye. Bizim bir komşu şok olmuştu. 'Nasıl bir kuşunuz var?' diye şaşırmıştı." şeklinde konuştu.

CİHAN