Süren'in hissesini Mecnur kapmış

Galatasaray'ın eski Başkanı Faruk Süren'in 'borsada manipülasyon' soruşturmasında verdiği ifadenin detayları ortaya çıktı.

Sürenin hissesini Mecnur kapmış
19 Temmuz 2011 Salı 09:28 tarihinde eklendi.

 

İstanbul Mali Şube ekiplerinin düzenlediği 'borsada manipülasyon çetesine' ilişkin soruşturmada aralarında Mecnur Çolak'ın da olduğu 28 kişi tutuklandı. Soruşturmada, çetenin finans kaynağı olarak adı geçen Galatasaray Kulübü eski başkanlarından Faruk Süren 5 Temmuz'da 'şüpheli' sıfatıyla ifade verdi. Süren'e 17 soru yöneltildi.
 
Dosyadaki bilgilere göre Süren, şirketlerinin C'den 'A' grubuna geçişini Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklamasından 2 saat önce, soruşturmada tutuklanan Mehmet Uğurlu'dan öğrenmiş. Süren'in şirketinin satışa çıkan 500.000 adet hisse senedinin 437.346 adedini ise Mecnur Çolak ve adamları almış.
 
Akşam'da yer alan habere göre, Süren'e sorulan sorular ve yanıtları:
 
 
KİRACIYIM
Süren, emniyette yatırımı hesabı, herhangi bir gayrimenkulu olmadığını, kiracı olarak oturduğunu söyledi.
 
BU BİLGİYİ NEREDEN ALDINIZ
Süren'e, 'Şirketlerinin İMKB'de işlem görmesine yönelik çeşitli kısıtlamalara dahil olduğu 'C' grubundan 'A' grubuna geçişini açıklamadan 2 saat önce nasıl duyduğu' soruldu. Süren ise başvuruyu kendisinin yaptığını belirtti, 'Kamuya açıklandığında ben de değişikliği öğrendim' dedi. Süren, 'Mehmet Uğurlu'yu tanıyor musunuz?' sorusunu '2010'un ortalarında basketbol federasyonu kokteylinde tanıştık. Ticari bağım yok' diye yanıtladı. Mali Müşavir ve Eski Altın borsası yöneticisi olduğu için şirketlerinin gözaltı pazarından çıkışında izlenecek yol hakkında tecrübelerinden faydalanmak istediğini savundu. Uğurlu'nun 'C'den 'A'ya çıkış bilgisini nasıl aldığını bilmediğini, Mecnur Çolak'ı ise tanımadığını belirtti.
 
ALANLARI TANIMIYORUM
Polis, Süren'e, 'Şirketinizin hisse senedi piyasasında 05.05.2011 tarihinde 12:26:33-14:26:31 zaman aralığında 1,96-1,97 TL seviyesinden 500.000 adet satım işlemi gerçekleştirdiği ve 437.346 adedi (%87,46) Mecnur Çolak ve grubu içerisindeki H.D., S.P. ve C.G. hesabı üzerinden yapılan alım işlemleri ile karşılandığı tespit edilmiştir. Bu satış işleminden kimlere bilgi verdiniz?' diye soruldu. Süren ise şu yanıtı verdi: Hisse başına 3.20 TL'dir. Şirketimin nakit ihtiyacından dolayı 500.000 adet hisse senedini zararına satarak ihtiyacı karşıladım ve parayı borcumu ifa etmek amacıyla kullandım. Bu konu ile alakalı SPK'ya bilgi verdim. Bahse konu şahısları da tanımam.
 
ŞİRKET BİLGİLERİ ARACINDAN ÇIKTI
 
Mali şube ekipleri borsa spekülatörlerine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Mecnur Çolak'ın arabasında çanta içinde bir CD ele geçirdi. İncelemede CD'den,
 
Süren'in şirketlerine ait bilgiler çıktı. Faruk Süren ise CD içerisindeki bu bilgilerin şebeke elemanlarının eline nasıl geçtiğini bilmediğini söyledi.
 
ÇETEDEN ŞİKAYETÇİ OLDU
Faruk Süren, Mecnur Çolak ve Mehmet Uğurlu'nun birlikte hareket ettiklerini emniyette öğrendiğini söylerken; 'Şirketlerimin hisse senetleri üzerinden yapıldığı tespit edilen manipülatif eylemlerle ve şahıslara herhangi bir bağlantım yok. Mehmet Uğurlu isimli şahsında örgüt kapsamında yapmış olduğu eylemlerden ilk defa burada bilgi sahibi oldum. Bu işlemler neticesinde şahsım ve şirketlerim itibar kaybetmiştir. Mali olarak da zarar görüşmüştür. Bu kişilerden şahsım ve şirketlerim adına şikayetçiyim' dedi. 
 
ŞİRKET BİLGİLERİ ARACINDAN ÇIKTI
MALİ şube ekipleri borsa spekülatörlerine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Mecnur Çolak'ın arabasında çanta içinde bir CD ele geçirdi. İncelemede CD'den,
 
Süren'in şirketlerine ait bilgiler çıktı. Faruk Süren ise CD içerisindeki bu bilgilerin şebeke elemanlarının eline nasıl geçtiğini bilmediğini söyledi.
 
A VE C GRUBU NE DEMEK?
A grubu hisseler krediye konu olabilen, sürekli işlem gören ve yatırımcı bilgilendirme konusunda olağan uygulamaya sahip hisseler olarak gösterilir. C grubu hisse senetleri ise gözaltı pazarında işlem gören hisseler ile fiili dolaşımdaki pay sayısı 250 binin altında kalan hisse senetleridir. SPK, bu uygulamayı geçen yıl başlattı. Amaç manipülasyonun önüne geçmekti. Makina Takım hisseleri, C grubundayken sadece gözaltı pazarında o da günün belirli saatlerinde işlem görüyordu. Hisseye yatırım yapmak isteyenler, 'riskli olduğu' gerekçesiyle kredili işlem yapamıyordu. 31 Aralık'ta alınan yeni karar sonrası Makina Takım 'ikinci ulusal pazar' denilen bir üst lige atladı. Böylece şirket 'riskli kategorisinden çıktı, hisselerin tüm gün işlem görmesi sağlandı...