Suriye krizi bir ünlü diplomatı daha pes ettirdi

Suriye’de devam eden krize politik çözüm yollarında istediği adımları bir türlü atamayan Birleşmiş Milletler'de (BM) yaparak dökümü devam ediyor

Suriye krizi bir ünlü diplomatı daha pes ettirdi
13 Mayıs 2014 Salı 20:36 tarihinde eklendi, 1.031 kez okundu.

BM ve Arap Ligi’nin Suriye Özel Temsilcisi olan EL Ahdar el İbrahimi bu görevinden çekildiğini açıkladı. İbrahimi’nin selefi ve BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan da Suriye krizine çözüm arayışında başarısız olunca istifa etmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile birlikte BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde basınn karşısına çıkan İbrahimi, görevinden ayrılma kararından dolayı çok üzgün olduğunu ifade etti.

Suriye’de yaşanan krizin bir gün son bulacağına inandığını belirten İbrahimi, ‘‘Sorun, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemesinde. Bu bilince ulaşabilmek için kaç insanın daha Suriye’de ölmesi gerekiyor, işte sorun burada...’’ diyerek sistemde bulundu.

Toplantıda BM Genel Sekreteri Ban kısa bir konuşma yaparak İbrahimi’nin görevinden istifasını kabul ettiğini bildirdi. İbrahimi’nin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ban, deneyimli diplomatın yerine henüz kimin atanacağına dair bir bilgi vermedi.

İbrahimi’nin büyük gayretleri ile Cenevre II Konferansı’nın yapılabildiğine işaret eden Ban, ünlü diplomatın yerine kimin atanacağı konusundaki soruya, ‘‘Bunu daha sonra müzakere edeceğiz.’’ diye cevap verdi.

İbrahimi’nin kendisinden önce bu görevi yürütmüş olan Kofi Annan gibi başarı ile yerine getirdiğine inandığını belirten Ban, Suriye’de çözüme ulaşılamamasının nedenini ise ülkelerinin farkı vizyona sahip olmasına ve ayrı kutuplarda yer almasına bağladı.

Ağustos 2012!de göreve gelen İbrahimi, 31 Mayıs itibariyle de Suriye Özel Temsilciği’nden ayrılacak.


CİHAN