Suriye petrol üretimini durdurdu

Suriye'deki iç savaş nedeniyle, Mardin'in Nusaybin İlçesi'nin karşı tarafındaki, Kamışlı kenti yakınlarında bulunan petrol sahasında üretimi durdu.

Suriye petrol üretimini durdurdu
24 Haziran 2013 Pazartesi 11:41 tarihinde eklendi, 1.061 kez okundu.
2.5 yıldan bu yana üretim yapılmazken, 1000'i aşkın kuyu terkedildi. Suriye'nin bu bölgede petrol üretiminin durmasına karşılık Türkiye tarafındaki TPAO'ya ait sahada petrol üretimi arttırıldı.
 
Savaşın sürdüğü Suriye'deki petrol üretiminin en yüksek olduğu Kamışlı kenti yakınındaki 1000'i aşkın kuyuda petrol üretimi, 2.5 yıldan beri yapılmıyor. Suriyeliler, sahadaki bazı kuyuların motor ile parçalarını söktü. Daha önce, günde 300 bin varil petrolün elde edildiği Kamışlı yakınındaki saha kaderine terk edilirken, savaş öncesinde Fransız ve İngiliz petrol şirketlerinin de savaşla birlikte bölgeyi terketti. Kamışlı kentine 40 kilometre mesafedeki Remil petrol sahası, PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin kontrolünde bulunuyor.
 
TÜRK TARAFINDAKİ TPAO'YA AİT ÇAMURLU'DA ÜRETİM ARTTI
 
Suriye'nin bu zengin petrol üretim sahasında üretimin durmasına karşılık, Türkiye tarafındaki TPAO'ya ait Çamurlu sahasında, günlük petrol üretimi arttırıldı. Suriye'nin 1000 kuyusuna karşılık Türk tarafından 50 kuyunun bulunduğu Çamurlu üretim sahasında, üretim daha önce günlük bin 500 varilken, bu miktar günlük 2 bin varile çıkarıldı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sınırdaki petrol arama çalışmalarının devam ettiğini, Çamurlu sahasında çıkarılan petrolün 18-19 gravitede olduğunu bildirdi.
 
DOĞALGAZ ÜRETİMİ DE ARTTI
 
Petrol üretimiyle birlikte TPAO'nun sınırda çıkardığı doğalgaz üretiminde de artış oldu. Petrol arama çalışmaları ile birlikte doğalgaz üretimine de yönelen TPAO, doğalgazdan elde ettiği üretimle hem sahadaki tesislerin elektrik üretimini karşılıyor, hem de çevredeki il ve ilçelerde bulunan çimento fabrikalarına doğalgaz satıyor.

DHA