''Suriye sivil toplum örgütlerini istemiyor''

Birleşmiş Milletler'in (BM) insani işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'deki insani durumun aciliyetine dikkati çekerek, Suriye yönetiminin BM dışında sivil toplum örgütlerini ülkesine istemediğini söyledi.

Suriye sivil toplum örgütlerini istemiyor
22 Ağustos 2012 Çarşamba 22:11 tarihinde eklendi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından Suriye'deki şiddetin ülke insanı üzerindeki kötü etkilerini ve bu konuyla ilgili acil durumlar hakkında gözlem yapması için görevlendirilen İngiliz diplomat Valerie Amos, 3 günlük Suriye gözlemlerini basına değerlendirdi. 
    
Amos, Suriye'de yaşanan şiddetten 2,5 milyon kişinin etkilendiğini, 1 milyon insanın ise acil yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. 
    
''Şam'da kaldığım süre içinde devamlı olaylar oluyor, şehrin farklı yerlerinden dumanlar yükseliyordu. Şam'ın çeşitli bölgelerinde ise hükümet ve muhalifler kontrol noktaları oluşturmuş durumda'' diyen BM Acil Yardım Koordinatörü Amos, ülkede gördüğü acil konulara ilişkin, ''İki büyük endişem var. Birincisi, her gün devam eden ölümler, diğeri de evleri yıkıldığı için okul binalarında barınan sığınmacılar. Bu durumda, çocukların eğitimi önemli şekilde aksayacak.'' 
    
İnsan haklarının açıkça hiçe sayıldığının artık televizyon ekranlarından da net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Valerie Amos, komşu ülkelere sığınan mültecilerin sayısının da endişe verici olduğunu söyledi. 
    
Türkiye'nin 100 bini geçmesi durumunda mülteci kabul etmeyeceği yönündeki bir duyumu değerlendiren Amos, bir süre öne Hatay'ı ziyaret ettiğini, Türk yetkililerden bu yönde bir şey duymadığını ancak 100 binden daha fazla mültecinin gelmesi durumunda, Türkiye'nin mevcut kapasite konusunda endişe ettiğini bildirdi. 
    
Kofi Annan'ın yerine atanan Lakhdar Brahimi'nin ortaya koyacağı çabanın Suriye'deki diyalog ortamının devamı açısından büyük önem taşıdığına da değinen Amos, sözel ilişki ve diplomasinin devamlılığının ülkenin insanı durumunun düzelmesi açısından vazgeçilmez olduğunu vurguladı.