"Suriye suç işlemeye devam ediyor"

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Suriye'de geçen yıl Mart ayından beri insanlığa karşı suçların işlenmeye devam ettiğini belirterek, ''Bu durum cezasız kalmamalı'' dedi.

Suriye suç işlemeye devam ediyor
13 Şubat 2012 Pazartesi 19:42 tarihinde eklendi.

BM Genel Kurulu Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır'ın davetiyle BM Genel Kurulu toplantısına katılan Pillay, Suriye'de işlenen insan hakları ihlalleriyle ilgili Kurul'a bilgi verdi. 
    
Suriye'de yönetim tarafından geçen Mart ayından bu yana insanlığa karşı suçların işlenmeye devam ettiğini belirten Pillay, BM Güvenlik Konseyi'ne daha önce verdiği brifingde Suriye'deki yönetimin Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) havale edilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatarak, bu tür insanlığa karşı suçların cezasız kalmaması gerektiğini vurguladı. 
    
Pillay konuşmasında geçen yıldan beri Suriye'de 5 bin 400'den fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, ülkede ölenlerin ve yaralananların sayısının her geçen gün arttığını söyledi. 
    
BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye karar tasarısını kabul etmemesinin, Suriye'de yönetimin muhalefete saldırılarını arttırmasına neden olduğuna dikkati çeken Pillay, Suriye'de güvenlik güçlerinin Humus'a karşı sivilleri ayırt etmeden saldırıya geçtiğini, Humus'ta 3 Şubat'tan bu yana 300'den fazla insanın öldüğünü söyledi. 
    
Suriye'de mezhepler arasında son dönemde artan gerilimin Suriye'yi iç savaşa sürükleyebileceği yönündeki endişesini de dile getiren Pillay, Suriye'de rejimin muhalefete karşı giderek artan bir güçle karşılık verdiğini belirtti. 
    
Suriye'de çocukların ve kadınların öldürülmeye devam ettiğini, çocukların tutuklandığını, gözaltında bulunan erkeklere ve çocuklara işkence uygulandığını ve tecavüze uğrayanların da bulunduğunu söyleyen Pillay, ''Bu durum böyle giderse sivil halk bundan daha çok zarar görecek'' dedi. 
    
Uluslararası toplumun Suriye halkını korumak için harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Pillay, ''Arap Birliğine çabalarında destek verilmeli. Biz BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği olarak üzerimize düşeni yapacağız, onları destekleyeceğiz, BM Genel Kurulu da Arap Birliğini ve Suriye halkını desteklemeli'' diye konuştu.