''Suriye uluslararası toplumun meselesi''

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Suriye konusunun sadece Türkiye ile ABD arasındaki bir konu değil, uluslararası toplumun meselesi olduğunu söyledi.

Suriye uluslararası toplumun meselesi
08 Şubat 2012 Çarşamba 23:58 tarihinde eklendi, 1.673 kez okundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere bugün ABD'ye gelecek.
    
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton'ın davetlisi olarak, kalabalık bir heyetle gelecek olan Ahmet Davutoğlu'nun yoğun bir programı bulunuyor. 
    
Programı çerçevesinde yarın tüm gün ABD Kongresi'nde temaslarda bulunacak olan Ahmet Davutoğlu, Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Parti Virginia Milletvekili Eric Cantor, yardımcısı Cumhuriyetçi Parti California Milletvekili Kevin McCarthy, Meclis Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen, Meclis Cumhuriyetçi Parti Kampanya Komitesi Başkanı Teksas Milletvekili Pete Sessions, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Kıdemli Üyesi Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, Senato Çoğunluk Lider Yardımcısı Demokrat Parti Illinois Senatörü Dick Durbin, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Parti Massachusetts Senatörü John Kerry, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Avrupa Alt Komitesi Başkanı Demokrat Parti New Hampshire Senatörü Jeanne Shaheen gibi isimlerle görüşecek. 
    
George Washington Üniversitesi'nde öğrencilere hitap edecek olan Ahmet Davutoğlu, temaslarının ikinci gününde düşünce kuruluşu CSIS'te konuşacak, Amerikan Türk Konseyi (ATC) yönetimi ve üyeleriyle öğle yemeğine ve Türki Amerikan Birliği'nin (TAA) resepsiyonuna katılacak, SETA DC'yi ziyaret edecek. 
    
Ahmet Davutoğlu'nun 3 Şubat Pazartesi günkü programını da tamamen ABD yönetimiyle görüşmeler kaplıyor. 
    
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon ile görüşecek olan Davutoğlu'nun ayrıca, Washington'da çeşitli düşünce kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya gelerek, önde gelen bazı ABD medya kuruluşlarına mülakat vereceği bildirildi. 
     
-Programda ilk madde Suriye...- 
     
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Ahmet Davutoğlu'nun temaslarıyla ilgili büyükelçilikte basın toplantısı düzenledi. 
    
Türkiye'nin gücü arttıkça, dünyadaki olaylarda gündemi belirlemede daha aktif olduğunu belirten Namık Tan, dünyada birçok konuda Türkiye'nin görüşleri, politikası ve desteğinin önem taşıdığını söyledi. Namık Tan, Türkiye'nin bu özelliğine önem veren ülkelerin başında da ABD'nin geldiğini ifade ederek, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkinin de ''içinin dolmaya başladığını'' vurguladı. 
    
Ahmet Davutoğlu'nun temasları hakkında bilgi veren Namık Tan, Ahmet Davutoğlu'nun yoğun programının gündeminde, ''şu an en sıcak konu olan'' Suriye'nin yanı sıra Mısır, Irak, İran'ın nükleer programı ve bu çerçevedeki gelişmeler ile Arap Baharı, Kafkaslar, Balkanlar ve Kıbrıs sorununun bulunduğunu söyledi. 
    
Namık Tan, Suriye'de yaşanan insan hakları ihlallerinin ülkenin bir iç sorunu değil, uluslarararası bir sorun olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: 
    
''Bunun altını çizmek istiyorum. Suriye konusu, uluslararası toplumun meselesi, sadece Türkiye ve ABD'nin arasındaki bir konu değil. Suriye'de şu anda, uluslararası toplumun, uluslararası değerlere aykırı hareket eden ülkenin rejimine karşı gösterdiği tepki çerçevesinde biz oradayız. Biz de uluslararası toplumun bir parçası, önde gelen üyesi olarak bu tepkinin uluslararası hukuka, normlara uygun şekilde gerçekleşmesi için yine önemli bir müttefikimizle bir istişare yapıyoruz. Basında görüyorum, sanki Türkiye ile ABD oturmuşlar, oraya ilişkin sadece ikisi bir strateji geliştiriyorlarmış gibi yazılar var, öyle bir şey yok, bunu da özellikle vurgulamak isterim.'' 
     
-''Türkiye tek başına hareket ediyor değil''- 
     
Bir soru üzerine, tüm uluslararası toplumdaki herkesin bugün Suriye'de rejimin halkına karşı uyguladığı şiddeti kınadığını hatırlatan Namık Tan, ''Türkiye olarak biz, tek taraflı yaklaşımlara itibar etmiyoruz, kolektif bir uluslararası program ortaya koyacağız, o programa bizim katkımız fazla olabilir diğer bazı uluslararası toplumun üyeleri bakımından ama onun bir parçası olacak. Türkiye tek başına hareket ediyor değil bu konuda'' diye konuştu. 
    
Namık Tan, bunun yanında, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği gibi teşkilatları da içine katan bir anlayışla hareket ettiklerine dikkati çekerek, bu konudaki düşüncelerini de ABD tarafıyla paylaşacaklarını söyledi. Namık Tan, ''Elimizde bir plan var, bunu gelip 'burada ABD ile görüşüp gideceğiz' diye bir şey yok'' dedi. 
    
Namık Tan, ''Türkiye'nin askeri müdahalede bulunacağı gibi bazı spekülasyonlar yapıldığına'' işaret ederek, ''Bu spekülasyonlara dikkat etmek lazım, böyle şeyler yoktur, bizim böyle bir düşüncemiz yoktur, olamaz'' dedi. 
    
Suriye'de insani boyuta odaklandıklarını belirten Namık Tan, bir soru üzerine de ''Muhalefeti desteklediğimizi söylemek, her ortaya çıkanı desteklediğimiz anlamına gelmiyor'' diye konuştu.