"Suriye’de çözüm politik yoldan geçer"

Beyaz Saray’ın önceki gün Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye krizinin çözümünün politik süreçten geçtiğini söyledi.

Suriyede çözüm politik yoldan geçer
14 Haziran 2013 Cuma 23:04 tarihinde eklendi.


Suriye’de her geçen gün acının ve ölü sayısının artarak toplumdaki ayrışmayı derinleştirdiğine dikkat çeken Ban, BM’nin yapmış olduğu son açıklamada geçtiğimiz son iki yılda Suriye’deki can kaybının 93 bini aştığına dikkat çekti.

Beyaz Saray’ın Suriye’de rejim tarafından kimyasal silah kullanıldığına dair açıklamalarını okuduğunu ifade eden Ban, ‘‘Amerikalı yetkililerden bu konu ile ilgili mektubu biraz önce aldım. Bu konu ile ilgili yorumda bulunmayacağım. Ben bunu üye tüm ülkere gönderdim, içeriği hakkında yorum yapmak onlara kalmış birşey.’’ diye konuştu.

Kendisinin görevlendirdiği ve Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştıran BM ekibinin görevine devam ettiğini hatırlatan Ban, ‘‘Bu tür ciddi bir iddianın (kimyasal silah kullanımına dair) elle tutulabilir delillere dayanması gerekiyor. O nedenle de Suriye hükümetinin BM ekibinin ülkede çalışmasına izin vermesi gerekiyor. Amacımız tam bağımsız ve tarafsız bir soruşturmaya devam etmek.’’ diye konuştu.

Kimyasal silahı kim kullanırsa kullansın insanlığa karşı suç işlediğini belirten Ban, ‘‘Herkes politik çözüm arayışında olmalı. Askeri bir seçenek ülkenin parçalanmasına, istikrarsızlığa, dini ve toplumsal gerilimlerin bölgeye yayılmasına neden olur.’’ şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'de hangi tarafa olursa olsun silah sağlamanın çözüme yardımcı olmayacağını söyledi.

Ban düzenlediği basın toplantısında, Suriye krizinin kalıcı çözümü için askeri değil siyasi çabalara ihtiyaç olduğunu belirterek, "Çatışmanın hiçbir tarafına silah sağlamak çözüme yardımcı olmaz. BM olarak Rusya ve ABD'nin inisiyatifiyle başlayan Cenvre-2 konferansının mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz. 25 Haziran'da tekrar üçlü bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bütün taraflarla müzakerelerimizi sürdürüyoruz." dedi.

Gazetecilerin, Hizbullah'ın Suriye'de rejim güçlerinin yanında savaşmasını sormaları üzerine de Ban, "Hizbullah'ın Suriye'deki çatışmalarda açıkça yer alıyor olması çok endişe verici." diye konuştu.

Bu durumun komşu ülkelere özellikle de Lübnan'a etkileri olduğunu dile getiren Ban, "Suriye halkına yardımcı olmak ve krize çözüm bulmak için uluslararası toplumun birlik olması gerekiyor. Aynı zamanda Suriye muhalefetinin de birlik olmasını ve Cenevre-2'nin toplanmasını temin etmelerini umuyorum." dedi.


CİHAN