Suriye'de kaçırılan gazeteci için yürüdüler

Gazeteciler Suriye'de kaçırılan ve 40 gündür esir tutulan meslektaşları Milliyet Gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün için yürüdü.

Suriyede kaçırılan gazeteci için yürüdüler
05 Ocak 2014 Pazar 18:03 tarihinde eklendi.
Polisin önce izin vermediği daha sonra valilikle yapılan görüşme sonucunda alınan izinle yapılan yürüyüşte Gazeteci Bünyamin Aygün'ün bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
 
 "Bünyamin Aygün'e Özgürlük İnisiyatifi" adı altında gazeteciler Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Gazetecilerin buradan Tünel Meydanı'na yürümesine polis önce izin vermedi ancak gazetecilerin valilikten izin alması sonucu yürüyüş gerçekleşti. Gazeteci Aygün için yapılan eyleme Gümüşhane Dernekleri Federasyonu da destek verdi.
 
"BÜNYAMİN AYGÜN'ÜN ESARETİ GÜNDEMDEN DEĞERSİZ DEĞİL"
 
'Bünyamin Aygün'e Özgürlük İnisiyatifi' adına yapılan basın açıklamasını Gazeteci Ahmet Şık okudu. Bünyamin Aygün'ün derhal serbest bırakılmasını, sağ salim ülkesine dönmesini istediklerini dile getiren Ahmet Şık, Dışişleri Bakanlığı'nı göreve çağırdı. Şık, "Dışişleri Bakanlığı ve konuya ilgili kurumların hala sağlıklı olduğu bize bildirilen Bünyamin Aygün'ün serbest bırakılması için güçlü bir şekilde devreye girmesini talep ediyoruz. Türkiye'nin kamuoyunda tartışılan çok sayıda önemli gündem maddesi var. Ama Bünyamin Aygün'ün esareti bunlardan değersiz değil. İşte bu nedenle meslektaşımıza tüm gücümüzle sahip çıkıyoruz" dedi.
 
Ahmet Şık, 17 ayı aşkın süredir haber alınamayan Gazeteci Bashar Kadumi'ye de dikkat çekerek,  "Suriyeli, İsveçli, Fransız, İspanyol, Polonyalı, Filistinli, Ürdünlü ve Türkiyeli toplam 30 gazeteci bugün gazetecilik açısından en zor şartlara sahip ülkesi olan Suriye'de kayıp, hapis ya da tutsak" diye konuştu. Basın açıklaması İngilizce olarak da okundu.
 
AYGÜN'ÜN OĞLU: BABAM DÜŞMAN DEĞİL GAZETECİDİR
 
Bünyamin Aygün'ün Ağabeyi Yakup Mehmani Aygün'ün de kalabalığa seslenerek, "Bünyamin siyasi bir örgütün üyesi değildir. Sadece insanlara doğru haberleri yansıtmak için canını tehlikeye atarak oraya gidip sadece haber yapmak için oraya giden biridir" dedi. Bünyamin Aygün'ün oğlu Batuhan Murat Aygün, "Babam düşman değil, gazetecidir" dedi. Babasından direkt haber alamadıklarını ama sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini öğrendiklerini söyleyen Batuhan Aygün babasıyla en son 24 Kasım akşamı konuştuğunu söyledi.
 
AYGÜN AĞABEYİ: EN SON ORAYA GİTMEDEN 15 GÜN ÖNCE GÖRÜŞTÜK
 
Aygün'ün Ağabeyi Yakup Mehmani Aygün, kardeşi ile Suriye'ye gitmeden 15 gün önce konuştuklarını söyleyerek "Bünyaminle oraya gitmeden yaklaşık 15 gün önce görüşmüştük. Oraya gittikten sonra görüşemedik. Son bilgi olarak zindandaydı. Daha sonra misafirhane gibi bir yere alındığını biliyoruz" dedi.
 
FİKRET BİLA: 26 KASIM İTİBARİYLA İRTİBATIMIZ KESİLDİ
 
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila da Aygün'ün durumuna ilişkin bilgi verdi. Aygün'ün Kasım ayı sonunda Suriye'deki Türkmen köylerine yapılan saldırılarla ilgili haber yapmak üzere bölgeye gittiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
 
 "Türkmen köylerinde röportaj yapmıştı, irtibatımız sürüyordu. Bir başka iş daha çıktığını, bir başka röportaj daha yapacağını söyleyerek oradaki görev süresini uzatmak istedi. 26 Kasım itibariyle yapmak istediği röportaj için bulunduğu yerden ayrıldıktan sonra irtibatımız kesildi, kendisinden haber alamadık. Birkaç gün içerisinde Bünyamin'in oradaki gruplar tarafından kaçırıldığı, alıkonulduğunu öğrendik.

Ondan itibaren de Dışişleri Bakanlığına, Başbakanlığı da haberdar ettik. O günden beri değişik aralıkla haber alıyoruz Bünyamin'den. En son aldığımız haber sağlık durumunun iyi olduğu, fiziki şartlarının da iyi olduğu. Serbest bırakılması konusunda değişik girişimlerde bulunmamıza rağmen sonuç alamadık. Daha çok resmi kanallardan bilgi almayı yeğliyoruz."
 
Tünel Meydanı'na kadar yürüyen çok sayıda gazeteci ve Gümüşhane Dernekleri Federasyonu üyeleri 'Bünyamin Aygün'e özgürlük' sloganları eşliğinde yürüdü. Grup eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.

DHA