Suriyeli bayramda barış istiyor

Suriye'de Kurban Bayramı boyunca rejime bağlı ordu ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında ateşkesin sağlanması fikri halkta olumlu yankı buldu.

Suriyeli bayramda barış istiyor
17 Ekim 2012 Çarşamba 20:24 tarihinde eklendi.

 

Şam sakinlerinden Ahmed Ebu Rıdvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de halkın 19 aydır rahat yüzü görmediğini söyledi. 
     
Her gün Hareste ve diğer bölgelerdeki yoğun silah ve patlama seslerinden korkan halkın evlerine kapanmak zorunda kaldığını dile getiren Rıdvan, ''Gündüz operasyonlar nedeniyle, gece de açılan yoğun ateş sebebiyle dışarı çıkamıyoruz. Ailelerimizi, hastalarımızı dahi ziyaret edemiyoruz. Bayramda iki taraf arasında ateşkesin sağlanması fikrine olumlu bakıyorum. En azından bayram tatili boyunca akrabalarımızı ziyaret edebileceğiz'' dedi. 
   
Tedamun bölgesinden Ebu Mustafa ise bayramda ateşkes fikrini olumlu bulduğunu, ancak 12 Nisan'da Kofi Annan'ın planını ihlal eden rejimin bu anlaşmaya da silahlı grupları bahane ederek uymayacağını savundu. 
     
Tedamun Mahallesi'nin, rastgele açılan top ateşi nedeniyle harabeye döndüğünü ifade eden Mustafa, ''Eğer devletin niyeti silahlı grupları etkisiz hale getirmekse, nitelikli operasyonlar düzenleyerek onları etkisiz hale getirir. Eğer hedefi halkı terbiye etmekse ki şimdi bize öyle yapıyor, başımıza bomba yağdırmaya devam eder'' diye konuştu. 
     
Diğer bir Suriyeli Halid Ali el-Yahya da ateşkesi kendilerinin de istediklerini, fakat Esed yönetiminin her geçen gün insan hakları ihlallerine bir yenisini eklediğini belirterek, ''Rejimin ateşkese uyacağı konusunda ümitli değilim. Geçmişte olduğu gibi birtakım bahaneler ileri sürerek muhalifleri ve sivil yerleşim yerlerini bombalayabilir'' ifadesini kullandı. 
   
Halkın operasyonlardan çok etkilendiğini ve yorulduğunu, bu çerçevede bayramın ateşkes için iyi bir fırsat olduğunu vurgulayan Yahya, ''Temennimiz ateşkesin gerçekleşmesi. Eğer iki taraf da ateşkese uyarsa halk bayramını istediği şekilde geçirir. 19 ayda 30 binden fazla insan öldü. Halk, bayramda ölülerinin mezarına gidip bir fatiha okumak istiyor'' dedi. 
   
Bu arada, ülkenin birçok kentinde operasyonlar aralıksız devam ederken, yönetim, başkent Şam'daki kamu binalarının çevresine muhtemel saldırılara karşı beton barikatlar kurdu.