Suriyeli mültecilere destek eylemi

Özgür-Der, Suriye’deki iç savaştan kaçan mültecilere yönelik saldırıları eylemle protesto etti

Suriyeli mültecilere destek eylemi
23 Ağustos 2014 Cumartesi 16:23 tarihinde eklendi.

Dernek Başkanı Rıdvan Kaya, sınır kapılarını açan hükümete teşekkür ederek, “Ama bu yetmez. Bu insanların sadece barınma sorunları yok. Çalışma izinleri olmalı. Bu insanlar hayatlarını dilenerek kazanmak durumunda kalmalılar. Çalışma izni sağlanmalı.” dedi.

Fatih Saraçhane Parkı’nda bir araya gelen Özgür-Der üyeleri, Suriyeli mültecilere destek eylemi yaptı. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan eylemde konuşma yapan Dernek Başkanı Rıdvan Kaya, “Suriyeli muhacirlerin, misafirlerin ya da mültecilerin soruna dönüşmesinin, daha doğrusu birilerinin bu insanları sorun olarak görmelerinin bir arka planı var elbette. Önce, ülkemizde Esedcilik yapan bir takım unsurlar, sol Kemalistler, milliyetçiler, Türkçüler hatta Kürtçüler, farklı farklı unsurlar önce bu insanları Esed rejimine karşı çıktıkları için açık açık suçladılar. Eylemlerde bazı Ergenekoncu milletvekillerinin gidip Hatay’da, ‘bu insanlara ev vermeyin’ dediklerine şahit olduk. Basın organlarında, Suriyeliler sakallılar, teröristler işte Rusya militanları gibi değişik karalamalarla sürekli hedef gösterdiklerine şahit olduk. Bu süreç bu şekilde devam edip geldi ve en son yaşadığımız çirkin olaylar meydana geldi. Bir takım adli olayları bahane ederek birileri bu kardeşlerimizi hedef tahtasına oturttular. Basit bir hırsızlık ya da cinayet olayı ya da tamamen söylentilerden ibaret iddialar, bir anda kışkırtılan güruhların ülkemize sığınan bu muhacirler için vesile kılındı. Televizyon ekranlarında sürekli yazarların, akademisyenlerin bu kardeşlerimizi sorun olarak dile getirdiklerine şahit olduk. Suriyelilerin olduğu yerlerde bir takım olayların olduğundan bahsettiler. Dilenen insanlardan bahsettiler. Sormak lazım. Acaba Türkiye’de hiç dilenci yoktu da ilk defa 3.5 yıldır mı ortaya çıktı? Antep’te bir cinayet işleniyor, bunun üzerine kıyamet kopartılıyor. Bakmak lazım acaba Antep’te ilk defa mı cinayet işlendi? Hatay’da bir tecavüz iddiası, sadece söylentisi birilerinin sokağa çıkması için kışkırtma malzemesi olarak kullanılıyor. Bu ülkenin biz gazetelerinde, medya organlarında her gün sayısız adli vaka okuyoruz maalesef.” ifadelerini kullandı.

'SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ SAĞLANMALI'

Eylemcilerin, ‘Hükümet uyuma, çapulcuya yol verme’, ‘Müslümanlar kardeştir, kardeşine sahip çık’, ‘Suriye halkı yalnız değildir’ sloganlarıyla konuşmasına ara veren Kaya, şöyle devam etti: “Suriyeli kardeşlerimiz buraya, ekmek parası kazanmak için, daha iyi bir yaşam bulabilmek için gelmediler. Bombalardan, füzelerden kaçtılar. On binlercesi, yüz binlercesi katledildi. Katledilmek istemeyenler can havliyle kendilerini buraya attılar. Bu insanları şu veya bu mazeretle hedef almak gerçekten büyük bir insanlık suçudur, zalimliktir.”

Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısının 1.5 milyona yaklaştığını ifade eden Kaya, hükümete seslenerek şu ifadeleri kullandı: “Bu insanlara yardımcı olmakla Türkiye tarihi açısından onurlu bir sayfa açtınız. Ama bu yetmez. Bu insanların sadece barınma sorunları yok. Çalışma izinleri olmalı. Bu insanlar hayatlarını dilenerek kazanmak durumunda kalmalılar. Çalışma izni sağlanmalı. Aileleri, çocukları eğitim görmek durumunda. Bu anlamda hükümet bir an önce tedbir alıp bu insanların topluma entegrasyonunu sağlamalıdır.”


CİHAN