"Suriye'ye güçlü mesaj veriyor"

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Mark Lyall Grant, BMGK tarafından kabul edilen başkanlık açıklamasının Suriye hükümetine ve ülkedeki diğer tüm aktörlere güçlü mesaj verdiğini belirtti.

Suriyeye güçlü mesaj veriyor
21 Mart 2012 Çarşamba 21:08 tarihinde eklendi.

Grant, BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın geçen hafta BMGK'yı Suriye'deki temasları hakkında bilgilendirdiğini ve BMGK'dan, Suriye'deki krizi sona erdirme amacı taşıyan çabalarına güçlü destek vermesini istediğini hatırlatarak ''BMGK'nın da bu talebe, bugün başkanlık açıklamasını kabul ederek yanıt vermesinden mutluyum'' diye konuştu. 
    
Grant, ''Bu açıklama, BMGK'dan Suriye hükümetine ve diğer aktörlere, Kofi Annan'ın 6 maddelik planına hemen yanıt vermeleri yönünde güçlü bir mesaj vermektedir'' dedi. 
    
Bu arada, BMGK, Rusya tarafından hazırlanan bir metni basın açıklaması olarak kabul ederek, 17 ve 19 Mart'ta Şam'da, 18 Mart'ta Halep'te meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınadı. Basın açıklamasında, terör saldırılarında ölenlerin ailelerine de başsağlığı dilendi. 
    
Gazetecilere konuşan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud da ülkesinin hazırladığı başkanlık açıklamasının BMGK'da kabul edilemesinden memnun olduğunu ifade etti. 
    
Başkanlık açıklamasının Arap Birliği'nin, Suriye'deki siyasi geçişi de kapsayan barış planına destek verip vermediğinin sorulması üzerine ise Araud, ''Açıklama, hem Annan'ın önerilerine hem Annan'ın görev yetkisini tanımlayan BM Genel Kurul kararına hem de Arap Birliği barış planına atıfta bulunmaktadır'' dedi. 
    
Araud, başka bir soru üzerine ise Annan'ın gelişmelere yönelik bir raporu BMGK'ya sunacağını ve bunun üzerine BMGK'nın Suriye'deki krizin çözülmesi kapsamında başka ne gibi adımlar atacağına bakacağını da kaydetti. 
     
-BM Genel Sekreteri Ban da açıklamadan memnun- 

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da BMGK'da başkanlık açıklamasının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığı bildirildi. 
    
Konuya ilişkin açıklamada, ''Genel Sekreter, BMGK'nın Kofi Annan'ı çabalarına açık ve bir ağızdan destek vermesinden cesaret almaktadır ve kendisi de Suriye hükümetini ve muhalefeti, Suriye krizinin barışçıl çözümü için özel temsilci Annan'la beraber çalışmaya ve Annan'ın Suriyeli yetkililere sunduğu 6 maddelik öneriyi tamemen ve derhal uygulamaya koymaya çağırmaktadır'' denildi.