Suriye'ye silah ambargosu talebi

BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos, BMGK'da konuştu, "Suriye'ye silah ambargosu konulsun ve uluslararası insancıl hukuku ihlal edenlere yönelik yaptırım kararı alınsın" dedi.

Suriyeye silah ambargosu talebi
24 Nisan 2015 Cuma 21:12 tarihinde eklendi.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de işlenen suçların cezasız kalmaması gerektiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye'ye silah ambargosu uygulamasını istedi.
 
Amos, BMGK'ya yaptığı sunumda, tüm çağrılara ve BMGK kararlarına rağmen Suriye'de çatışan tarafların öldürme, sakat bırakma, işkence ve tecavüz eylemlerini sürdürdüğünü söyledi. Konseyden çatışmaların durdurulmasını, sivillerin korunmasını ve yardım ulaştırılmasının sağlanmasını isteyen Amos, bunların yerine getirilmesi için BMGK'dan bir dizi talepte bulundu. 
 
Okul ve sağlık kuruluşlarının "barış bölgesi" olmasını isteyen Amos, BMGK'nın şehirlerin kuşatılmasında sorumluluğu olan, hastane ve okullara saldıran ya da buralara silah sokanların tespiti için bir soruşturma komisyonu kurmasını talep etti.
 
Amos, çatışmalara "insani ara verilmesi" için müzakere başlatılması gerektiğini de belirterek, "Suriye'de işlenen suçların cezasız kalmayacağına ilişkin açık bir mesaj gönderin. Suriye halkı da kendilerine yapılan zulümlerin cezasız kalmayacağına inansın" dedi.
 
Suriye'deki çatışmaların durdurulması için de önlemler gerektiğini vurgulayan Amos, "Suriye'ye silah ambargosu konulsun ve uluslararası insancıl hukuku ihlal edenlere yönelik yaptırım kararı alınsın" diye konuştu. 
 
14 milyon kişi yerlerinden edildi 
 
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de konseyde yaptığı açıklamada, Suriye'deki çatışmalar nedeniyle bu ülkede ve Irak'ta 14 milyon kişinin yerlerinden edildiğini söyledi.
 
Guterres, "Suriye'den gelecek bir güzel haber ve ümit kırıntısına ihtiyacımız var ancak konseye yaptığım son sunumdan bu yana her şey daha da kötüye gitti" ifadesini kullandı.