"Suriye’ye yeni silah satışı yok"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’ye yeni bir silah satışının gündemlerinde olmadığını, eski kontratlara göre sevkiyatların yapıldığını söyledi.

Suriyeye yeni silah satışı yok
10 Mayıs 2013 Cuma 21:07 tarihinde eklendi.

 

Varşova’da düzenlenen basın toplantısında Lavrov’a Suriye’ye S-300 füze savunma sistemlerinin satışı ile ilgili uluslararası basında yer alan iddialar soruldu.

Sergey Lavrov, “Suriye’nın savunma kapasitesi ile ilgili eski kontratlara göre sevkiyat yapılıyor… Rusya satmayı planlamıyor. Rusya çok önce satmıştı. Füze savunma sistemleri ile ilgili eski kontratlar çerçevesinde eski yükümlülüklerini yerine getirdi.” dedi. Rus bakan Suriye’ye verilen silahların uluslararası herhangi bir sınırlaması olmadığını da belirtti.
 
The Wall Street Journal’da yer alan haberlerde İsrail’in Rusya’nın Suriye’ye yönelik S-300 füze savunma sistemleri sattığı ile ilgili ABD’yi bilgilendirdiği iddiaları yer almıştı. Buna göre, Beşşar Esed hükümeti 2010’da sağlanan anlaşmalar çerçevesinde 6 sistem ve 144 adet füze için 900 milyon dolar ödeme yaptı.
 
Moskova temaslarının ardından Rusya’nın Suriye’ye S-300 füze savunma sistemleri sattığı ile ilgili soruyu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Füzeler İsrail açısından bölgeyi istikrarsız hale getiriyor.” eleştirisi getirmişti.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Belarus’ta kurulacak askeri üssün, ABD öncülüğünde kurulan füze kalkanına karşı bir cevap olmadığını da kaydetti.

CİHAN