Süryani ve Müslümanlar'ı buluşturan cenaze

Mardin'de 2 gün önce hayatını kaybeden boyama ve basma sanatının son ustası olarak kabul edilen Süryani Nasra Şimmeshindi, bugün düzenlenen bir Müslüman ile Süryaniler'in katıldığı bir ayin sonrası toprağa defnedildi.

Süryani ve Müslümanları buluşturan cenaze
29 Nisan 2016 Cuma 18:23 tarihinde eklendi.
Mardin'de 2 gün önce hayatını kaybeden boyama ve basma sanatının son ustası olarak kabul edilen Süryani Nasra Şimmeshindi, bugün düzenlenen bir Müslüman ile Süryaniler'in katıldığı bir ayin sonrası toprağa defnedildi.
 
Herkesin Nasra Teyze olarak tanıdığı ve Mardin halkının sevgisini kazanan, boyama ve basma sanatının son ustası Nasra Şimmeshindi, Süryani, Müslüman, Türk, Kürt ve Araplar'ın katıldığı bir törenle Süryani geleneklerine uygun bir şekilde toprağa verildi.
 
Mardin'de baba mesleği kumaş baskıcılığını 92 yaşına kadar sürdüren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde girişimcilik ödülü verdiği Nasra Şimmeshindi için önce Diyarbakırkapı Mahallesi'ndeki Kırklar Kilisesi'nde, Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz'in yönettiği ayin düzenlendi. Kilisenin ortasına konulan Nasra Teyze'nin tabutu önünde Süryani ve Müslüman vatandaşlar mum yakarak dua etti. Daha sonra Nasra Teyze'nin cenazesi, bir grup Hristiyan ve Müslüman vatandaşın katıldığı törenle Mor Mihail Kilisesi'ndeki Süryani mezarlığında, Hristiyan geleneklerine göre defnedildi. Defin işleminin ardından Özmen ve Akyüz, taziyeleri kabul etti.
Kırıklar Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılan Diyarbakır Kapı Mahalle Muhtarı Ferhan Çalhan, mahallenin çınarını kaybetmenin hüznünü yaşadıklarını söyledi. Kendisinin Müslüman olduğunu ama sürekli aile ziyaretlerinde bulunduklarını anlatan Çalhan, "Bizim için bir tarihti, onu kaybettik. Ruhu şad olsun" dedi.
 
SÜRYANİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI AKYOL DA TÖRENE KATILDI
Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin Süryani olan Eş Başkanı Februniye Akyol Akay da, Nasra Şimmeshindi'nin cenaze törenine katıldı. Cenaze töreni sonrası Eş Başkan Februniye Akyol Akay, Nasra Teyze'nin yakınların başsağlığı ve sabır diledi.
 
ERDOĞAN, BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE ÖDÜL VERMİŞTİ
Diyarbakırkapı Mahallesi'ndeki evinin bir odasında, 12 yaşında babadan kalma, armut ağacından yapılmış 130 yıllık kalıplarla, 80 yıldan beri kumaşa hayalleriyle can veren Nasra Teyze, 2 gün önce rahatsızlanması üzerine Kızıltepe İlçesi'ndeki özel bir hastaneye kaldırılmış, müdahaleye rağmen kalp yetmezliğinden yaşamını yitirmişti. 3'ü kız 5 çocuk annesi, 17 torun sahibi olan Nasra Teyze, 4 yıl öne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla geldiği Mardin'deki, "Büyüyen Türkiye, Güçlenen Kadınlar" programında, girişimcilik ödülü almıştı.

DHA