Sütün litresi bir lira olacak

Yurt genelinde 90 kuruş olan sütün litre fiyatının, mart ayı sonunda 1 lira olması bekleniyor. Sütün mevsime göre en fazla olduğu ayların ocak, şubat ve mart olduğu belirtiliyor.

Sütün litresi bir lira olacak
25 Şubat 2013 Pazartesi 14:47 tarihinde eklendi.

 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği(TSÜMB), mart ayı sonunda sütün litresinin 1 lira olması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve süt alımı yapan firmalara referans teklifi götürecek.
 
Geçmiş yıllarda sütün litre fiyatının Çanakkale ve Biga'daki süt üreticileri tarafından belirlediği, 2009 yılından buyana ise fiyat belirlemesinde TSÜMB'ün referans olduğunu ifade edildi. TSÜMB Başkan Yardımcısı Kuzey Acarbaş, Antalya'nın Manavgat ilçesi halk kütüphanesinde yapılan Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) 2012 Mali Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Toplantıda süt üretici birliği üyelerine bir konuşma yapan Acarbaş, yurt genelinde TSÜMB'ye bağlı 267 birliğin bulunduğunu söyledi.
 
267 birliğe bağlı 460 bin üyenin bulunduğunu belirten Acarbaş, hedeflerinin üye sayısını 1 milyona çıkarmak olduğunu kaydetti. Kurdukları Ulusal Süt Konseyi(USK) kayıt sistemiyle başta Kırgızistan olmak üzere Türki cumhuriyeti devletlerini rol model olduklarını belirten Acarbaş, süt sığırlarının beslenme ortamını, süt sağımı öncesi hijyenik ortam, sütün sağlıklı sağımı, sütün sağıldıktan sonra bakteri üremesinin önüne geçilmesi yönelik muhafazası ve sağılan sütün süt tanklarında muhafazasında hedeflerinin dünyadaki belirlenen kriter seviyesine getirmek olduğunu kaydetti. Acarbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünya genelinde kuraklığa bağlı süt üreticileri saman, balya ve yem bulmada son 6 ay içinde sıkıntı yaşadı. Mart ayı sonunda süt litresinin 1 lira olmasını teklif edeceğiz. Geçmiş yıllarda süt fiyat ayarlaması Çanakkale'de yapılırdı. 2009 yılından bu yana fiyat ayarlamada referans TSÜMB. Ülkemizde yıllık 15 milyon ton süt üretiliyor. Süt fazlalığının en yoğun olduğu aylar ise ocak, şubat ve mart. Sütün litresi 90 kuruş. Fakat bu fiyat bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor. Maalesef Antalya bölgesinde büyük çapta süt alım firmalarının bulunmaması fiyat düşüşüne neden oluyor. " 
 
MASÜB Başkanı Bilal Ay da birliklerine toplamda bin 420 süt üreticisinin kayıtlı olduğunu söyledi. Ay, Manavgat'ta çiğ sütte bakteri sayısını düşürmeye yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti.

CİHAN