Suudi Arabistan’da başörtüsüz spiker krizi

Suudi Arabistan'ın devlet kanalı Al Ekhbariya'da kadınların başörtüsü takmadan yayın yapmasının yasak olmasına karşın, İngiliz sunucunun başı açık şekilde haberleri sunması ülkeyi karıştırdı.

Suudi Arabistanda başörtüsüz spiker krizi
05 Ağustos 2014 Salı 13:39 tarihinde eklendi, 1.864 kez okundu.
SUUDİ Arabistan'daki devlet kanallarından Ekhbariya TV'de yayınlanan haber bültenini İngiltere'deki stüdyodan başı açık sunan kadın spiker krallıkta tartışmaya yol açtı.
 
Kadınların türban takma zorunluluğunun bulunduğu Suudi Arabistan'da devlete ait haber kanalı Ekhbariya'daki haber bülteninde bir kadın spikerin, ekrana başörtüsüz çıkması ülkede tartışma yarattı. Başı açık spikerin ekrana gelmesi bazı çevreler tarafından geleneklerin çiğnenmesinin aslında toplumun karakteriyle ilişkili olduğunu savunulurken, bazı kesimler de bu konunun fazla abartılmaması gerektiğini savundu. Hafez adındaki bir blogger ise bu olayın, toplumun tepkisini ölçmek amaçlı bir test olduğunu iddia etti.
 
Gulf News'in haberine göre Dubai devlet televizyonunda görevli Saleh Al Mughailif, haber kanalı Ekhbariya TV'deki spikerin Suudi Arabistan'dan değil İngiltere'deki stüdyoda okuduğunu, bu konuda yasalara aykırı davranmaya tolerans göstermeyeceklerini söyledi.
 
Muhafazakar kesimin karşı çıkmasına rağmen ülkedeki kadınların özel sektörde çalışabilmelerini teşvik amaçlı Kral Abdullah Bin Aziz'in kararıyla Shura Konseyi'ne 30 kadın atanması, ülkede bir dönüm noktası olarak değerlendirilmişti. Suudi devlet televizyonu, başörtüsü takmayan kadınların bulunduğu yabancı menşeili programları sık yayınlarken canlı yayınlara çıkan kadın spikerler, kurum içinde olduğu gibi ekranda da başörtüsü kullanmak zorunda bulunuyor. 
 
Suudi Arabistan'da örtünme kuralı, Cidde gibi bazı kentlerde daha esnek olurken, Riyad gibi şehirlerde daha sıkı uygulanıyor. Kadınların başörtüsüz gezebildiği ender yerlerden birisi; Multi milyarder Suudi Prensi Al Waleed Bin Talal'ın şirketi. Prens, kendi krallığa ait holdinginde kadınlar için başörtüsünü mecbur tutmuyor.

DHA