Suudi Arabistanlı turizmciler Samsun'u keşfediyor

Şehrin doğal, kültürel ve turistik özelliklerini tanımak ve tanıtmak için Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Samsun'a gelen Suudi Arabistanlı iş adamları ve gazeteciler, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret etti.

Suudi Arabistanlı turizmciler Samsunu keşfediyor
21 Nisan 2014 Pazartesi 16:42 tarihinde eklendi.

Heyet Başkanı iş adamı Nejdet Katipzadeler, ziyarette yaptığı konuşmada, Suudi Arabistanlı iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyetle Samsun’u ziyaret ettiklerini, şehrin çok güzel olduğunu ifade etti. Katipzadeler, "Samsun’da bize gösterilen misafirperverlikten dolayı ve bugün zaman ayırıp bizleri kabul ettiklerinden dolayı Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum.’’ dedi. Katipzadeler’in konuşmasının ardından, Türkiye’nin Cidde Büyükelçiliği Basın Ataşesi Bahattin Akyön, heyet üyelerini Vali Aksoy'a tanıtarak, Türkiye’nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer tarafından kendisine gönderilen mektubu sundu.

Vali Hüseyin Aksoy, ziyarette yaptığı konuşmada Samsun hakkında bilgi verdi. Samsun'un, nüfus itibariyle Türkiye’nin 16. büyük şehri ve birçok sektörlerde önemli potansiyelleri olan bir kent olduğuna dikkat çeken Vali Aksoy, "Başta tarım olmak üzere ticarette, turizmde ve belirli ölçüde gelişmekte olan, sanayide atılımlar yapmakta olan bir kent. Samsun; demiryolu, deniz yolu, kara yolu ve hava yolunun aynı kentte buluştuğu 4 ulaşım aksına sahip nadir illerimizden birisidir. Samsun, coğrafi ve ulaşım bakımından uluslararası ticarete merkezlik yapacak kavşak noktada olan bir kenttir." dedi.

Samsun’un, turizm konusunda daha fazla turist alması anlamında, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, yerel yönetimlerle ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. İlde tarihi anlamda milattan önceki dönemlere ait kalıntılar olduğunu, bunların gezilip görülebilecek şekilde olduğunu belirten Vali Aksoy, "Özellikle doğal zenginliklerimiz oldukça fazladır. Samsun’da kış sporları yapılabilecek Akdağ Kayak Merkezimiz, termal turizm yapılabilecek sıcak su kaynaklarımız, uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan sulak alanlarımız, Kuş Cennetimiz gibi değerlerimiz var. Kuş Cennetinde 342 kuş türü burada yaşıyor ya da göç yolu olarak kullanıyor. İlimizdeki baraj gölleri turizm alanında çok önemli değerleri ve potansiyelleri barındırmaktadır. Bu boyutu ile baktığımızda Samsun; doğal güzellikleriyle, tarihi zenginlikleriyle görmeye ve gezilmeye değer bir ildir. Sizlerin de bu programınızda bu güzellikleri ve değerleri görme fırsatınız olacaktır. Buraları görünce buralar hakkında bir kanaat sahibi olacaksınız." şeklinde konuştu.

Samsun'daki tarihi camiler hakkında da bilgi veren Aksoy, şöyle konuştu: "Samsun bölgemize Müslüman halkın yerleşmeye başladığı ilk yıllarda çivisiz camiler yapılmaya başlanmıştı. İlimiz genelinde yapılan araştırmada 1200’lü yıllardan kalma yaklaşık 800 yıllık geçmişi olan ahşap çivisiz camilerden hala ayakta olanlar var. Farklı tarihlerde yapılmış olan bu camilerimizin şu an tespit edilenlerinin sayısı 104 tanedir. Bu camilerden önemli bir kısmında şu anda ibadet yapılmaktadır. Bir kısmında da restorasyon çalışmalarımız devam etmektedir. Bölgemizi turizm anlamında geliştirmek adına turizm master planımızı yaptık. İlimizin turizm anlamında tanıtımı için birçok fuarlara katılıyoruz. Ayrıca, bizim de Amasya, Tokat, Çorum ve Samsun illeri oluşturduğumuz Yeşilırmak Havza Birliğimizin de ilimizi ve bölgemizi tanıtmak amacı ile yürüttüğü önemli çalışmaları var. Birliğimiz bu hafta içerisinde Brezilya'da düzenlenecek turizm fuarına katılacak. Mayıs ayının ilk haftasında da Dubai'deki turizm fuarına katılacak. Sizlerin buraya gelerek Samsun ile ilgili kanaat sahibi olmanız oldukça önemli. Bu anlamda zaman ayırıp ilimizi ziyaret ettiğiniz için ve bizleri, valiliğimi ziyaret ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.’’

Vali Sayın Hüseyin Aksoy, konuşmasının ardından Suudi Arabistanlı iş adamları ve gazetecilerin Samsun’la ilgili kendisine yönelttikleri soruları cevapladı. Vali Aksoy, misafirlerine Samsun’u tanıtıcı kitap ve dökümanlar verdi. Ziyaretin sonunda, valilik önünde Suudi Arabistan’da yayın yapan televizyon kanalları tarafından Vali Hüseyin Aksoy ile röportaj gerçekleştirildi.


CİHAN