Swarovski'yi votka çarptı

Mücevherci Swarovski'yi anımsatan Svarovsky markasıyla Rusya'ya giren votka üreticisi AllCo mahkemelik oluyor.

Swarovskiyi votka çarptı
20 Ekim 2011 Perşembe 08:50 tarihinde eklendi, 3.007 kez okundu.

 

Ruslar, votka sever, Swarovski kristallerine bayılır... Bu iki unsuru bir araya getirerek Rusları tavlamak için harekete geçen AllCo İçecek Sanayi, sert kayaya çarptı.
 
AllCo, Manisa’da ürettiği votkaya bir iki harf değişikliği ile dünyaca ünlü kristal markası Swarovski markasını verdi. Logosunun üzerinde de kristal taş kullandı. Bu durum Swarovski’nin Avusturya’daki merkezini karıştırdı. AllCo firmasına önce bir sözlü uyarıda bulunan Swarovski, firmanın inadı üzerine de yasal süreç başlattı.
 
Radikal'in haberine göre, Allco’yu Türkiye Manisa’da yaptığı 10 milyon dolarlık yatırım ve ürettiği Svarovsky marka votka ile tanıdı. Ruslarla ortaklık yapan firma 2012’de 5 milyon şişe satıştan 12.5 milyon euro ciro planlıyor. Hedefe ulaşmasında en büyük rol ise Rusya pazarına düşüyor. Bu nedenle de kristal için artık jenerik bir marka haline gelen Svarovski’de karar kıldı. Ağustosta bunun duyumunu alan Avusturyalı firmanın Türkiye temsilcisi, önce firmaya sözlü bir uyarıda bulundu. Ancak buna rağmen firma votkayı ekimde birkaç harf değişikliği yaparak Svarovsky markası ile piyasaya sürdü. Swarovski’de, “Artık bu durum iyi niyeti aştı” diyerek yasal süreci başlattı.
 
Swarovski Elements Ülke Müdürü Sencer Beren, “AllCo Rusları tavlamak için bu markayı seçti. Çünkü Ruslar, ışıltılı, parlak şeylerden hoşlanır” dedi. Swarovski’nin jenerik marka olduğunu ve zaman zaman firmalarla sorunlar yaşadıklarını belirten Beren, şöyle konuştu: “Allco, uyarıları dikkate almadı. İyi niyet olmadığını anladık. Pazardaki gücümüzden rol çalmaya çalışıyorlar.”