Tabanın tepkisi yemin ettirdi

Seçimlerin ardından Türkiye'nin gündemine oturan yemin krizinde her 3 CHP'li seçmenden birinin bu duruma karşı olduğu ortaya çıktı.

Tabanın tepkisi yemin ettirdi
14 Temmuz 2011 Perşembe 08:43 tarihinde eklendi, 1.838 kez okundu.

 

İKSara'nın 5-12 Temmuz 2011 tarihleri arasında 2058 kişi üzerinde yaptığı kamuoyu araştırması son günlerde gündemi belirleyen pek çok konuya ilişkin çarpıcı veriler sunuyor. Türkiye'yi bölgesel ve seçmen sayısı itibariyle temsil eden 24 ile bağlı 173 ilçede ve 50 belde/köyde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ve 0,95 güven aralığında hata payı ±2.2% olarak belirtilen ankete göre, AKP ve BDP seçmenleri 12 Haziran seçim sonuçlarından oldukça memnun.
 
12 Haziran seçimlerinin ertesinde yaşananların ardından seçmene 'Bu pazar bir genel seçim olsa, oyunuzu hangi partiye verirdiniz?' sorusu yöneltildi. Buna, 'AKP' yanıtını verenlerin oranı yüzde 52 olurken, yüzde 25.7 'CHP', yüzde 12.4 'MHP' yüzde 6.9 'BDP', yüzde 1.8 'diğer' yanıtını verdi. Buna göre, AKP seçim sonrasındaki süreçte oylarını artırmış ve yüzde 50'yi aşmış görünüyor. İKSara, 'söz konusu artışın önemli bir oranının baraj altında kalan partilerin oy oranlarının erimesinden kaynaklandığı' değerlendirmesini yapıyor.
 
 
 AKP VE BDP'LİLER MEMNUN
Seçmenlere 'Bu seçimde oy verdiğiniz partinin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Buna göre, AKP seçmeninin yüzde 95'i, CHP'nin yüzde 44'ü, MHP'nin yüzde 29'u, BDP tabanının yüzde 92'si kendi partisini başarılı buluyor. Bu soruya 'başarısız' yanıtı verenlerin oranı AKP seçmeninde yüzde 4, CHP'de yüzde 34, MHP'de yüzde 34, BDP'de yüzde 6 oldu. Partisi için 'ne başarılı ne başarısız' diyen seçmen oranı ise AKP'de yüzde 1, CHP'de yüzde 22, MHP'de yüzde 37, BDP'de yüzde 2 oldu. Buna göre, AKP ve BDP seçmeninin ezici bir çoğunluğu partisinin başarılı olduğunu düşünürken, her 3 CHP'liden birisi partinin başarısız olduğunu düşünüyor. MHP'li seçmenlerin çoğunluğu ise partilerinin 'ne başarılı ne de başarısız' olduğunu düşünüyor.
 
İKSara'nın anketinde CHP'li seçmenlere 'CHP'nin yemin etmeden Meclis'teki çalışmalara katılma kararını destekliyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Bu soruya CHP'li seçmenlerin yüzde 57'si 'Evet, destekliyorum', yüzde 34'ü 'Hayır desteklemiyorum', yüzde 9'u ise 'Kararsızım' yanıtını verdi. Kararsız seçmenler dağıtıldığında bu oran yüzde 62 'Evet, destekliyorum' ve yüzde 38 'Hayır, desteklemiyorum' şeklinde oldu. Bu veriler, CHP seçmeninin büyük bir kısmının kendi milletvekillerinin yemin etmeden Meclis'teki çalışmalara katılmasına destek verdiğini, ancak karşı çıkanların oranının da bir hayli yüksek olduğunu gösteriyor.

Milliyet