Tacikistan'ın Bursa Fahri Konsolosluğu açıldı

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi’nin de katılımı ile Bursa Fahri Konsolosluk binası açıldı.

21 Kasım 2013 Perşembe 18:24 tarihinde eklendi.

Tacikistan’ın Bursa Fahri Konsolosluğunu bundan sonra aynı zamanda Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Er yürütecek.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Bursa Fahri Konsolosluk binası açılışına katılmak için geldiği şehirde önce Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaret etti. Heykel Valilik binasında gerçekleşen ziyarette konuşan Vali Münir Karaloğlu, dost ve kardeş ülke Tacikistan’ın Dışişleri Bakanını ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “İlimizde Tacikistan’ın Fahri Konsolosluk binasının açılışını beraber yapacağız.

Hem sayın bakanımızın şehrimizi ziyareti, hem açacağımız Fahri Konsolosluğumuzun hem iki ülke arasında ilişkileri, hem de şehrimiz Bursa ile Tacikistan arasında ki ilişkileri geliştireceğine inanıyoruz.” dedi.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi ise sıcak karşılamadan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek iki ülke arasında ki ilişkileri geliştirmek için çalışacaklarını belirtti. Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, Tacikistan Fahri Konsolosluk beratını Fahri Konsolos Ali Fuat Er’e takdim etti. Daha sonra Vali Karaloğlu, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi’ye bir İznik çinisi hediye etti.

Bakan Zarifi’de Vali Karaloğlu’na kendi yazdığı bir kitabı imzalayarak verdi. Fahri Konsolos Ali Fuat Er de “Ben de kendilerine teşekkür ediyorum, köprü olma vazifesinde üzerimize ne düşerse kendilerinin de desteği ile en iyisini yapmaya çalışacağımı belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Ardından Kestel Barakfakih bölgesinde bulunan Tacikistan Bursa Fahri Konsolosluk binasının açılışı yapıldı. Açılışa Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Vali Münir Karaloğlu, Ali Fuat Er, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, davetliler ve Bursa’da eğitim alan Tacik öğrenciler katıldı.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Türkiye Cumhuriyetine, Tacikistan’ın bütün girişimlerini desteklediği için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Tacikistan Cumhuriyeti Bursa Fahri Konsolosluğunun açılışının iki ülke asındaki ilişkilerin gelişmesi için bir kapı olması temennisinde bulunan Zarifi, “Türkiye Cumhuriyeti, Tacikistan Cumhuriyetinin dış siyaseti için önemli bir yerde ve Tacikistan için stratejik ülkelerden biridir.

Tacikistan, 2 Mart 2013 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü'ne üyelik kazandı. Bu ülkedeki dış siyasetin en önemli başarılarındandır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve dost ve kardeş halkına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Çünkü Tacikistan’ın Dünya Ticaret Örgütüne üyeliğini ilk imzalayanlardan oldular.” dedi.
Tacikistan Bursa Fahri Konsolosu Ali Fuat Er’in de iki ülke arasında ki ilişkilerin daha da gelişmesi için çalışacağına inandığını anlatan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, kendisine yeni görevinde başarılar diledi.

KONSOLOSLUK, TEKSTİL MERKEZİ BURSA İLE PAMUK ÜRETİCİSİ TACİKİSTAN ARASINDA Kİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRİR

Tacikistan ile Türkiye arasında ortak tarih, inanç ve kültürel bağlar olduğunun altını çizen Bursa Valisi Münir Karaloğlu da iki ülke arasında ki siyasi ilişkilerin mükemmel olmasına rağmen, ticari, kültürel ve beşeri ilişkilerde ise daha alınacak çok yol olduğunu söyledi.

Tacikistan Dışişleri Bakanının Bursa’yı ziyaret etmesinin ve Fahri Konsolosluk binasının açılması ve Fahri Konsolosun atanmasının iki ülke arasında ki ilişkileri daha da artıracağına dikkat çeken Karaloğlu, “Hem de Türkiye’de ki en önemli tekstil üretim merkezi olan Bursa ile dünyadaki en önemli pamuk üreticisi olan Tacikistan arasında ki ilişkilerin gelişmesine, ticaretin gelişmesine vesile olsun diye temenni ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu ve Fahri Konsolos Ali Fuat Er, birlikte Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi’ye bir vazo hediye etti. Ayrıca konuşmalardan sonra Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Vali Karaloğlu’na kendi elleri ile Tacikistan’a has bir kaftan ve kalpak giydirdi.

Vali Münir Karaloğlu, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi ile Bursa Fahri Konsolosu Ali Fuat Er, birlikte Tacikistan bayrağını göndere çekti. Yapılan açılışın ardından Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi ve Vali Karaloğlu ile beraberindekiler Tacikistan’a ait kültürel zenginliklerin sergilendiği alanları gezdi. Açılışta konuklara meşhur Tacik pilavı ile çeşitli yiyecekler ikram edildi.


CİHAN