"Tahkim Kurulu kararlarının tartışılması kasıtlı"

Fenerbahçe Kulübü Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Tolga Aytöre, futbolcuları Meireles'in 12 maçlık cezasının düşürülmesiyle ilgili yapılan tartışmaların altyapısız ve kasıtlı olduğunu söyledi.

02 Ocak 2013 Çarşamba 19:37 tarihinde eklendi.

 

Deniz Tolga Aytöre, kulübün internet sitesinde yer alan '3 soru 3 cevap' programında yeni yıl mesajı verirken, Raul Meireles'in cezasının düşürülmesiyle ilgili yapılan tartışmalara değindi.
 
Yönetim kurulu üyesi ve bir Fenerbahçe taraftarı olarak öncelikle tüm camiaya, mutluluk ve başarılarla dolu bir yıl dileyen Deniz Tolga Aytöre, "Camiamızın, şampiyonluk ateşini yaktığını görüyorum. Her branşta, yarıştığımız her kulvarda bunu başaracağımızdan eminim. Rakibe her konuda saygının gözetileceği ve sadece futbolun ön planda olacağı bir ikinci yarı diliyorum. Fenerbahçe’nin kurumsal kimliğine verdiği özen doğrultusunda, futbol şubemiz ve teknik heyetimiz dururken transferler konusunda açıklama yapmayı doğru bulmuyorum." ifadelerini kullandı.
 
Aytöre, basında çıkan transfer haberlerinin bir çoğunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Teknik ekibimizin sunduğu raporlar çerçevesinde futbol şubemiz ve yönetim kurulumuzun bu konuda yoğun ve hassas bir çalışma içerisinde olduğu doğrudur. Bu çalışmanın sonuçları, kurumsal yapımız doğrultusunda en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır." diye konuştu.
 
"Meireles ile ilgili basında rakip takımların yöneticilerinin beyanlarına karşı bir cevabınız olacak mı?" şeklindeki soruyu cevaplandıran Aytöre, "Meireles konusunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş kurum ve kurullar son sözlerini söylediler. Bunun üzerine yapılan tüm yorum ve değerlendirmelerin, hukuken bir anlam ifade etmediği kanaatindeyim." dedi.
 
Aytöre, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bazı açıklamaları, Türk sporu açısından oldukça tehlikeli bulduğumu söyleyebilirim. Özellikle ırkçı söylemler ve çocuklar üzerinden yapılan birtakım yorumlar endişe verici. Bununla birlikte kendi oyuncusuna, kendi yönetimine ve başkanına saygı göstermeyenlerden saygı beklemenin de yersiz olduğunun farkındayım. Sırf kendi camialarına mesaj vermek adına yapılan bu açıklamalar, bugüne kadar tarafımızdan muhatap alınmadığı gibi bundan sonra da muhatap alınmayacaktır. Ancak bir haftadır devam eden bu söylemlerden hasar gören Türk futbolu olduğu için şu anda bu soruyu cevapladığımı belirtmek isterim. Beşiktaş Kulübü Başkanı Sayın Fikret Orman’ın açıklamalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türk futbolunun ihtiyacı olan toplumsal barışa sağladığı katkı nedeni ile Sayın Orman’ın bu tavrının önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum."
 
Meireles konusunda, Tahkim Kurulu’nun verdiği karar üzerine bazı kulüpler tarafından gösterilen tepkiyi de değerlendiren Aytöre, Fenerbahçe Spor Kulübü yönetimi olarak futbolcuları Caner konusunda da aynı tutumu sergilediklerini söyledi.
 
Aytöre, "Kaldı ki konu Fenerbahçe olduğu zaman özellikle yaratılmak istenen bilgi kirliliği ve algı tetikçiliği artık tüm kamuoyunun malumu. Bu deformasyon içerikli haber ve yayınların, kamuoyunda gördüğü itibar ortadadır. Ancak bir hukukçu olarak, Meireles olayında Tahkim Kurulu kararlarının böyle altyapısızca tartışılmasını, kasıtlı bulduğumu söyleyebilirim. Kamuoyunda yaratılmaya çalışılan algı, Türkiye Futbol Federasyonu’nun görüntülere dayanarak karar vermesinin hukuki olmadığı ve Tahkim Kurulu’nun görüntülere dayanarak verdiği yegane kararın bu olduğu yönünde. Oysa ki yöneticileri açıklamalarda bulunan kulüp oyuncularına verilen cezaların, görüntülere dayanarak indirildiği ve hatta yapılan bu indirim sonrasında bu oyuncuların Fenerbahçe’ye karşı olan müsabakada oynadığı, Tahkim Kurulu kararlarının gerekçelerinde açıkça belirtilmiştir." diye konuştu.
 
Görüntülere dayanılarak ceza verilebilen bir sistemde yine görüntülere dayanılarak cezaların kaldırılmasının hukuken olması gereken bir uygula olduğunu vurgulayan Aytöre, "Bununla birlikte gözardı edilmemesi gereken; kararda etkili olan bir diğer gerçek ise görüntülerin yanı sıra futbolcumuz Raul Meireles’in disiplin yargılaması süresinde yaptığı oluşa uygun, itibarı hakeden nitelikteki beyan ve savunmalarıdır. Kaldı ki olmayan bir eylemden dolayı, futbolcumuzun cezalandırılması amacına ulaşamayanların; -uygulamada hiçbir örneği olmadığı şekilde- sportmenliğe aykırı bir hareketi, 12 maçlık ceza kapsamına taşıma konusundaki girişimleri, yasal düzenlemelere olduğu kadar hakkaniyet kurallarına da açıkça aykırıdır." şeklinde konuştu.

CİHAN