Tahliye savaşı çıkmaza dönüştü

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu yaklaşık 63 polisin tahliyesine ilişkin farklı kararların gündeme geldiği hukuk süreci çıkmaza dönüştü.

Tahliye savaşı çıkmaza dönüştü
27 Nisan 2015 Pazartesi 16:31 tarihinde eklendi.
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan aralarında Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu yaklaşık 63 polisin tahliyesine ilişkin farklı kararların gündeme geldiği hukuk süreci çıkmaza dönüştü.
 
Bugün Adliyeden 3 kritik kararın haberi geldi
 
1- İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi dün infaz savcılığının iade yazısının ardından bugün kararında direndi; "Tahliye edin" deyip, bir kez daha infaz savcılığına yazı gönderdi. 
 
2- İstabul 29. Asliye Ceza Mahkemesi de kendi kararını "yok hükmünde" kabul eden İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nin bu kararının "yok hükmünde" olduğuna karar verdi. . 
 
3- İnfaz Savcılığı 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ikinci kez önüne gelen "Tahliye kararları yerine getirilsin" talimatlı yazısını tekrar geri iade etti
 
İnfaz Savcılığı'nca tahliye müzekkereleri dün iade edilen İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, bugün tahliye kararında direndi. Reddi hakim taleplerinin ardından tahliye konusunda değerlendirme yapmak üzere İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nce görevlendirildiklerinin altını çizen 32. Asliye Ceza Mahkemesi, İnfaz Savcılığı'na tahliye müzekkerelerini yerine getirmesi için yazı gönderdi. İnfaz Bürosu Savcısı Ahmet Hanefi Uslu 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin ikinci kez gönderdiği yazısıyı yine iade etti. 
 
"TAHLİYE KARARLARI DERHAL UYGULANMALI"
 
Savcılığa gönderilen yazıda, "Mahkememizce verilen tahliye kararları usul yasasına uygun, kesin ve itiraza tabi olmayıp, derhal uygulaması gereken kararlardandır. Başka bir sulh ceza mahkemesi kararımızı değerlendirme ve yok sayma şeklinde karar vermesi usul hukukuna uygun değildir" denildi. Mahkemenin tahliye kararını yerine getirmeyenlerin hürriyeti tahdit suçu işleme ihtimali ile karşı karşıya olduğunu belirtilen yazıda, tahliye kararlarının uygulanması istendi.
 
"YOK HÜKMÜNDE" KARARINI YOK SAYDI
 
Öte yandan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi de, kararını "yok hükmünde sayan" İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'ni bu kararını "yok hükmünde" saydı. 29. Asliye Ceza Mahkemesi, şüpheli avukatlarının "müvekkillerinin tahliye olmaması yönünde karar veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararının yok hükmünde olduğu yönünde karar verilmesi" talebini değerlendirdi. 
 
"10. SULH CEZA HAKİMLİĞİ'NİN YETKİSİ YOK"
 
Mahkeme bugün açıkladığı kararında, ret taleplerini değerlendirmede CMK'nın 27/2. maddesi'ne göre görev ve yetkinin Asliye Ceza Mahkemesi'nde olduğunu belirtti. Kararda, “CMK hükümlerine göre kesin nitelikteki mahkeme kararlarına karşı üst merciin yazılı emir yolu (olağanüstü kanun yolu) ile ilgili Yargıtay Ceza Dairesi olduğu, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin mahkememiz kararını değerlendirme ve kaldırma yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır" denildi. 
 
HAKİM VE KARARI YERİNE GETİRMEYENLERE SUÇ DUYURUSU
 
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararın "yok hükmünde olduğunun tespitine" karar veren mahkeme, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi ile kararı yerine getirmeyen yetkililer hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) bildirilmesine hükmetti.