Tahliyeye 14 ay var

Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde yediği dayak sonucu öldürülmesiyle ilgili davaya dün devam edildi

Tahliyeye 14 ay var
20 Mart 2012 Salı 09:03 tarihinde eklendi.

 

Engin Çeber’in 10 Ekim 2008’de hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında cezaevi müdürleri, gardiyanlar, askerler ve polislerin bulunduğu 60 kişiye işkenceden dava açmıştı.

13 ayda biten davada Metris Cezaevi 2. Müdürü Fuat Karaosmanoğlu ile infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi’ye işkence sonucu ölüme neden olmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Polisler Mehmet Pek ve Abdulmuttalip Bozyel işkence suçundan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. 5 sanığa da 7 yıla kadar hapis cezası verildi, 39 sanık ise beraat etti.
 
Bazı sanıkların dosyasını yeniden gören mahkeme, kararı 8 ay sonra Yargıtay’a gönderilebildi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi ise 28 Eylül 2011 ’de açıkladığı kararla, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi ’nin verdiği kararı bozdu. Bozma gerekçesi olarak ise kararda hâkimlerden birinin imzasının eksik olmasıyla, aralarında menfaat çatışması bulunan sanıkların aynı avukat tarafından temsil edilmesi olarak gösterildi.
 
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Şubat 2012 ’de gördüğü ilk duruşmada sanıkların tek tek getirilip bozma ilamına diyeceklerinin sorulmasına karar verdi. Adreslerine tebligat gönderilen sanıklardan birçoğu bulunamadı.
 
Zaman aşımı tehlikesi
 
Bozma ilamından sonraki ikinci duruşma dün görüldü. Duruşmada söz alan Çeber ailesinin avukatlarından Taylan Tanay, mahkemenin sanıklara tek tek sorma zorunluluğu olmadığını söyledi. Tanay mahkemenin bu tip işlemlerle uğraşması durumunda sanıkların cezasız kalma olasılığı olduğunu belirterek, “Çeber davası işkencenin cezalandırılması açısından bir ilktir. Adalet istiyoruz. Bu davanın da zaman aşımına kurban gitmesini istemiyoruz. Aylardır işin esasına girilemedi” dedi.
 
Mahkeme heyeti bulunamayan 4 sanığa yakalama kararı çıkartarak duruşmayı 30 Nisan’a erteledi. 

Vatan Gazetesi