Taksim'de "24 Nisan" anması

Beyoğlu'nda toplanan grup sözde Ermeni Soykırımının 98. Yıl dönümünde hayatını kaybedenler için anma töreni düzenledi.

Taksimde 24 Nisan anması
24 Nisan 2013 Çarşamba 22:02 tarihinde eklendi, 1.435 kez okundu.

 

 
1915 sözde Ermeni Soykırımı'nın 98. yıldönümü nedeniyle saat 19.15'te Taksim Meydanı'nda bir anma etkinliği düzenlendi. Anmaya Prof. Dr. Gencay Gürsoy, BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, gazeteci Ali Bayramoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Ermeni türkülerinin çalındığı anmada 1915'te 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan gece İstanbul'da evlerinden alınarak tutuklanan ve bir daha pek çoğundan haber alınamayan Ermeni aydınlar anıldı. Prof. Dr. Gencay Gürsoy'un okuduğu basın açıklamasında; 24 Nisan 1915 günü İstanbul'da Ermeni ileri gelenlerine karşı düzenlenen bir operasyonla 240 kişi tutuklandı.

Birkaç gün içerisinde sayıları 2345'e ulaşan tutuklamalarla, Ermeni mebuslarından şairlere, Ermeni toplumunun, deyim yerindeyse 'beyni' hedef alındı. Ayaş ve Çankırı'ya sürüldüler. Haklarında hiçbir yargısal süreç başlatılmayan tutuklulardan 761'i öldürüldü. Bu kitlesel tutuklamaların hedefi Ermeni toplumuna yönelik imha politikasının uluslararası kamuoyuna aktarılmasını önlemekti.

Çünkü onlar ermeni toplumunun dünyaya açılan kapısı niteliğindeydi. Aileler bölündü. Çocuklar anasız babasız, analar çocuksuz kaldı. Birbirlerini bir daha bulamadılar. On binler hastalıktan, açlıktan yığınlar halinde öldüler" dedi. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

DHA