"Taksitle anayasa olmaz"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşılan 48 madde ile ilgili taksitle anayasa yapılamayacağını söyledi.

Taksitle anayasa olmaz
17 Temmuz 2013 Çarşamba 16:53 tarihinde eklendi.

Koç, ayrıca, yerel seçimler için gündeme gelen MHP-CHP ittifakı ile ilgili resmi olarak iki partinin de birbirine teklif götürmediğini belirtti.

CHP, Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Parti Sözcüsü Haluk Koç, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan geçen 48 madde ile ilgili olarak taksitle anayasa yapmak gibi bir kavramın olamayacağını dile getirdi. Anayasa konusunda, CHP’nin birçok defa görüşlerini ifade ettiğini dile getiren Koç, "Anaysa Uzlaşma Komisyonu, yeni özgürlükçü sivil demokrat, her türlü vesayetten arınmış, 12 Eylül faşizmini tarihe tam gömecek, tam çağdaş bir anayasa yapma fikri ile yola çıktı. Olay böyle iken anayasanın maddeleri komisyonda görüşülmeye devam ederken yürütme ve yasama ile ilgili maddeler masaya geldiğinde AK Parti tarafından bir öneri paketi getirildi. Demokratik temsili parlamenter sistem anayasada güçlendirilerek yer alması gerekir, bu yönde düzenlemeler beklenirken başkanlık sistemine odaklanmış ve ondan sonraki ilgili maddeleri de buna göre yapılandıran bir AK Parti teklifi masaya düştü. Masa biraz karıştı. Şu sözü unutmuyorum; '23 Nisan’a kadar çıkarsa çıkar, çıkmaz ise biz kendi teklifimizi Meclis'e getiririz.' Bu sözleri söyleyen kişi Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dı.” dedi.

"UZLAŞILAN MADDE SAYILARI ARTABİLİR"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda anlaşılmış 48 maddenin artabileceğini söyleyen Koç, "Önce direnmekten vazgeç. Başkanlık sistemi değil parlamenter demokratik sistemin güçlendirildiği bir anayasa da 48, 58 de olur, 68 de olur. Çok daha geniş boyutta uzlaşma zemini çıkar. 83. madde anayasada dokunulmazlıkları düzenleyen maddedir. 83. maddenin 14. madde ile de bağlantısı vardır. Üzerinde anlaşılan 48 madde içerisinde 83. madde yoktur.” ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ'Yİ GERİLETMEK İÇİN EN MAKUL SEÇİMİ YAPARIM"

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, yerel seçimlerde MHP ile ittifak yapacakları iddiaları ile ilgili olarak da CHP’ye resmi olarak böyle bir teklif gelmediğini, CHP’nin de hiçbir siyasi partiye resmi teklif götürmediği bilgisini verdi. Koç, açıklamalarına şöyle devam etti: "Çeşitli senaryolar içerisinde değerlendirmeler oluyor, ben sadece şunu ekledim. Yurttaş Haluk Koç olarak bulunduğum yerde AK Parti’yi geriletmek için en makul, en mantıklı seçimi yapardım dedim. Kişisel görüşüm o benim.


CİHAN