Tanrı Parçacığı 100 dolarına mal oldu

Tanrı Parçacığı olarak bilinen Higgs Bozonu’na işaret eden yeni bir atom altı parçacığın bulunması evrenin sırlarının çözülmesinde büyük bir atılım olarak kabul edilirken, ünlü fizikçi Stephen Hawking’e 100 dolara mal oldu.

Tanrı Parçacığı 100 dolarına mal oldu
05 Temmuz 2012 Perşembe 14:36 tarihinde eklendi, 2.566 kez okundu.

 

Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu (CERN), dün İsviçre’de düzenlenen konferansta tarihi bir açıklama yaparak Higgs Bozonu’na işaret eden yeni bir parçacık keşfettiklerini açıkladı. Ancak bu açıklama, parçacağın henüz bulunmadığını düşünen ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’e 100 dolarlık bir bahis kaybettirdi.
 
Hawking, evrenin oluşumunu açıklamaya çalışan Standart Model’in cevapsız kalan sorularını cevaplacağına inanılan parçacağın keşfedildiğine dair açıklamanın ardından, Higgs Bozonu teorisini 50 yıl önce ortaya atmış ilk kişi olan Peter Higgs’e Nobel Ödülü verilmesini istedi.
 
70 yaşındaki Hawking, “Eğer keşfedilen parçacığın ortaya koyduğu özellikler bilim insanlarının öngördüğü gibiyse, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz deneylerin hepsini açıklayan parçacık fiziğinin standart model teorisi için çok büyük bir kanıt elde edilmiş olacak” dedi.
 
100 DOLAR KAYBETTİ
Cambridge Üniversitesi’de geçmişte akademisyen olarak görev alan Hawking, Higgs Bozonu’nun bulunup bulunmayacağı konusunda bahse girdiğini ve 100 dolar kaybettiğini söyledi.
 
BBC’ye dün röportaj veren  Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastası Hawking, “Yeni bir parçacağın bulunması çok önemli bir gelişme ve Peter Higgs’e Nobel Ödülü’nün getirmeli” dedi.
 
Hawking, “Ancak bu bir bakımdan üzülünecek bir durum. Çünkü fizikteki çok büyük atılımlar her zaman bizim beklemediğimiz sonuçlar veren deneylerde yaşandı. Bu yüzden, Michigan Üniversitesi’nden Gordon Kane ile parçacığın bulunmayacağına dair 100 dolar bahse girmiştim” dedi.
 
Fizikçiler, 30 yıldan bu yana gerçekleştirilen deneylerde kuramsal atom altı parçacıkların var olduğuna dair delil elde etmeye çalışıyordu. Fransa-İsviçre sınırında, yerin 100 metre altında inşa edilen 26 kilometre uzunluğundaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), bu delili bulmak için tasarlanmıştı. 10 milyar dolarlık dev makine, en sonunda beklenen sonucu bilim dünyasına sundu.

NTV