Tanrı Parçacığı köşeye sıkıştı

Bilim insanları, “Tanrı Parçacağı” olarak bilinen Higgs Bozonu’nun varlığına ait önemli bulgular elde ettiklerini, ancak parçacağın henüz bulunamadığını belirtti.

Tanrı Parçacığı köşeye sıkıştı
07 Mart 2012 Çarşamba 15:37 tarihinde eklendi, 1.178 kez okundu.

 

Evrenin oluşumu hakkında en temel bilgileri sakladığına inanılan Higgs Bozonu’nun varlığının kanıtlanması, maddenin neden yoğunluğa sahip olduğunun anlaşılmasında büyük bir adım atılmasını sağlayacak.
 
ABD’nin Chicago kenti yakınlarındaki Fermi Ulusal Laboratuarı’ndaki Tevatron parçacık hızlandırıncısında deneyler yapan ABD’li bilim insanları, elde ettikleri sonuçların geçtiğimiz yıl CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda yapılan deneylerde alınan sonuçlara benzerlik gösterdiğini belirtti.
 
CERN laboratuarlarında yapılan Atlas deneyinin başındaki Fabiola Fianotto, Aralık 2011’de yaptığı açıklamada, “Tanrı Parçacığı’nın izine rastladıklarını ancak varlığının kanıtlanması için daha fazla deney yapılması gerektiğini” belirtmişti.
 
Avrupalı ve ABD’li bilim insanları, yapılan son deneylerde Higgs Bozonu’nun varlığını kanıtlamaya iyice yaklaştıklarını belirtirken, Tanrı Parçacığı’nın ‘nerede bulunmadığını artık bildiklerini” ifade ettiler.
 
2012’İNİN SONUNA KADAR SAKLANAMAYACAK
Fermi laboratuarında yapılan deney, CERN deneylerini bağımsız olarak destekleyici bilgiler sunarken, 800’den fazla bilim insanının yer aldığı deneyde elde edilen sonuçlar, bugün Michigan State Üniversitesi’nden Wade Fischer tarafından İtalya’da açıklanacak.
 
Deneyde yer alan bir diğer fizikçi Rob Roser, “Bence Higgs’in saklanabileceği bir yer yok. Şunu biliyoruz ki onun varlığına ait cevabı 2012’in sonuna kadar alacağız” dedi.
 
Bilim insanları tarafından yürütülen iki ayrı deneyde, Fermi laboratuarındaki Tevatron parçacık hızlandırıcısı proton ve antiprotonları çarpıştırırken, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştıcısı protonları çarpıştırdı. Her iki laboratuarda da, aynı deney iki ayrı grup tarafından, iki farklı yöntemle yapıldı. Dört deneyde aynı sonuca varılması, Higgs Bozonu’nun bulunması yolunda çok önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.
 
Harvard Üniversitesi’nden Gary Feldman, “Fermi’de elde edilen sonuçların CERN’deki sonuçlar kadar kesin olmadığını, bu durumun Avrupa’da yapılan deneylere daha fazla güven kazandırdığını” ifade etti.
 
Roser ise Tevatron’un Eylül’de kapandığını, bu yüzden Tanrı Parçacağı’nın keşfinin Avrupa’da yapılmasının büyük bir olasılık olduğunu söyledi.
 
İlk olarak 40 yıl önce varlığı ortaya atılan Higgs Bozonu, evrenin oluşumunda rol olan altı parçacağının açıklandığı Standart Modeli’n anlaşılmasında büyük önem taşıyor. Higgs Bozonu bulunmadan, maddenin neden kütleye sahip olduğunu anlamak mümkün olmayacak.

NTV