Tansiyon aletinde devrim

Singapurlu bilim adamları aorttaki kan basıncını ölçebilen yepyeni bir tansiyon aleti üretti.

Tansiyon aletinde devrim
22 Şubat 2011 Salı 10:44 tarihinde eklendi, 1.993 kez okundu.

 

Leicester Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada vücuttaki en büyük damar olan aorttaki basıncı ölçebilen bu cihazın kalp krizi ve felç riskini engellemeye yardımcı olacağı belirtildi. Yürütülen araştırmada geliştirilen cihazın çalışma prensibi şu şekilde; Bileğe takılan saatin içindeki bir sensör, atardamardaki nabız atışını tespit ediyor. Daha sonra aorttaki ve koldaki klasik kan basıncını bir bilgisayar yardımıyla birleştiren bilim adamları kalbe yapılan basıncı aorttan görebiliyorlar.
 
5 yıl içinde piyasada olacak
Licester Üniversitesi Profesörü ve Glenfield Hastanesi Kardiyovasküler departmanı doktoru Bryan Williams, kalbe ve beyne çok yakın geçen aorttaki kan basıncının hesaplanması ile ölümlerin engellenebileceğini söylerken “Bu ölçümün rahatça yapılması ile kalp krizi ve felç riski önceden tespit edilebilecek” diye ekledi. Kolun üst kısmına takılan klasik tansiyon aletinden çok daha doğru ölçüm yaptığı belirtilen cihaz 5 yıl içerisinde piyasaya sürülecek. 
 
‘Kalp hastalığı riski için önemli’
Prof. Dr. Serap Erdine (Avrupa Hipertansiyon Derneği 2. Başkanı, Türk Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı): “Son dönemde merkezi aortik basıncın ölçülmesine yönelik çalışmalar var. Bunun nedeni bazı tansiyon ilaçlarının merkezi kan basıncını artırdığı yönündeki görüş. Araştırma safhasındaki bu cihaz, ilerisi için önemli bir aşama olabilir. Böylelikle merkezi kan basıncını ölçmeye doğru bir eğilim olabilir. Uzun dönemde oluşabilecek kalp damar hastalıkları riskinin belirlenmesi açısından önemli olacaktır. Halen önerdiğimiz üst koldan kullanılan tansiyon aletlerinin yanında bu cihaz da belirli hasta gruplarında, yüksek riskli hastalarda yararlı olabilir. Bilekten ölçüm yapan ve çok yaygın olarak kullanılan aletleri ise hiçbir şekilde önermiyoruz. Bunlar Avrupa Hipertansiyon Derneği’nce onaylanmamış cihazlardır.”

Milliyet