TAPDK sahte içkinin önünü kesecek

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, etil alkol ve metanol üretimi yönetmeliğiyle, sahte içkiye dönük tedbirlerin arttırıldığını bildirdi.

TAPDK sahte içkinin önünü kesecek
25 Kasım 2011 Cuma 11:44 tarihinde eklendi.

 

Önümüzdeki yıllarda yakıt amaçlı petrol ürünlerine katılacak yakıt biyoetanolü oranlarındaki artışın gündeme gelmesiyle (1 Ocak 2013 tarihi itibariyle en az yüzde 2, 1 Ocak 2014 itibariyle en az yüzde 3 katılım zorunluluğu getirildi) alkol piyasasının daha da büyüyeceğini kaydeden Küçük, etil alkolün piyasaya arzının etkin şekilde denetlenmesi ve kayıt dışı alkollü içki üretimine yönelik yarattığı piyasa riskinin bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi. 
     
Ağaç ürünleri, ilaç, boya, kimya sanayi gibi birçok alanda kullanımı bulunan, renk, koku ve tat açısından etil alkole benzerliği nedeniyle, etil alkolden ayrımı ancak laboratuvar analizleriyle mümkün olan, içilmesi halinde körlük ve ölüme yol açabilen metanolün ise sahte alkollü içki üretiminde kullanılma riskine işaret eden Küçük, bu nedenle söz konusu piyasanın etkin bir şekilde takibinin önemine dikkat çekti. 
     
Küçük, sahte içkilerden kaynaklanan ölümlerin önüne geçilebilmesi için, uygulama kapsamında, metanolün denatüre (metanolün içine renk, koku ve tat veren maddelerden bir veya birkaçının katılması işlemi) edileceğini bildirdi. 
     
TAPDK Başkanı Küçük, metanolle ilgili dünyada böyle bir denatürasyon süreci olmadığına da işaret ederek, "Bu denatürasyon süreci, ileri bir tedbir olarak sadece ve ilk kez Türkiye'de uygulanacak" dedi. 
     
Enerji, gıda, sağlık ve kozmetik gibi çok geniş kullanım alanı bulunan ve stratejik bir ürün olan etil alkolün, aynı zamanda alkollü içki üretiminde kullanılması nedeniyle üzerinde önemli vergi yüklerinin olduğunu anlatan Küçük, şöyle devam etti: 
     
Metanolde denatürasyon uygulamasıyla, metanolün sahte alkollü içki üretiminde kullanılma riski minimize edilecek, getirilen özel düzenlemeler ile etil alkol ve metanol piyasalarının kamu sağlığını koruyan, ülke ekonomisine azami düzeyde katkı sağlayan, güvenli, sosyal sorumluluğun gözetildiği, şeffaf ve rekabetçi nitelikte olması sağlanacak." 
     
-Yönetmelik ne getirdi--     
 
Yönetmelikle, alkol ithalatında her partinin analizi yaptırılarak piyasaya güvenli ürün sunulması sağlanacak. Etil alkol ile benzer kimyasal özellik gösteren ve öldürücü etkisi nedeniyle, insan tüketimine verilmemesi gereken metanolün ticaretinde, denatürasyonu suretiyle amacı dışında kullanımının önlenmesi sağlanacak.