"Tapularımız iptal edildi"

Kanarya mahallesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı üzerine Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi.

28 Şubat 2013 Perşembe 18:57 tarihinde eklendi.

 

Bunun üzerine evlerinden çıkmaları istenen vatandaşlar da İstanbul Valiliği önünde toplandı. Tapularının iptal edildiğini ve ecremisil cezası adı altında para cezaları kesildiğini söyleyen vatandaşlar, topladıkları 600 itiraz dilekçesini İstanbul Valiliğe verdi.
 
" YETKİLİLERDEN BU YANLIŞLIĞI DÜZELTMELERİNİ İSTİYORUZ "
 
60 seneden bu yana Kanarya mahallesine oturduğunu belirten Osman Turan " Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomisi sağlam. 140 tane vatandaşın mağdur insanın arsalarını iptal edip de bunlara işgal parası adı altında para cezası verilmesi bir yanlışlıktır. 60 yıldır orada oturuyorum. Tapularımız iptal edildi. İşgal parası uygulandı bize. 20 bin liradan 30 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza uygulandı. Bana 25 bin lira ceza geldi " dedi. Kanarya'nın en sağlam yerinin Taş ocakları mevkii olduğunu ve buranın riskli alan ilan edildiğini söyleyen Turan, " Riskli bölge ilan edilmesi uykularımızı kaçırmıştır. Tapularımızın iadesini işgal parasının kaldırılmasını riskli bölge ilan edilen yerin sağlam olup olmadığını tespit etsin. Vatandaş hakkını istiyor. Yetkililerden bu yanlışı düzeltmelerini istiyoruz " şeklinde konuştu.
 
"TAPULARIMIZ ŞU ANDA İPTAL EDİLDİ"
 
2003 yılından bu yana Kanarya mahallesinde oturduğunu söyleyen Esma Ay ise mağdur olduklarını söyledi. Ay, " Tapularımız şu anda iptal edildi. Bu birinci mağduriyetimiz. İkincisi ecremisil cezalarımız var. Bugün her birimizin 100 - 150 milyarlık ecremisil cezası var. Belediye bunun üstüne yıkım kararı aldı. Kentsel dönüşüm alanı kabul edildi orası. Belediyenin ne şekildeki bir projeyle geleceği de belli değil. Mağdur edilemeyeceksiniz diyorlar. Ben zaten iki kere mağdur edildim. Üçüncü kere de belediye beni mağdur etmeye çalışıyor. Ne olacak bu insanların hakı ? Bir açıklama yapsınlar. Evlerin nasıl yapılacağına ilişkin net birşey yok. Yasal açıdan bizim bütün yollarımız tıkalı. Dişekçe vermeye geldik. Hakkımızı arıyoruz " diye konuştu.
 
"EVİ ALDIN TAPUYU DA ALDIN. CANIMI DA AL OLSUN BİTSİN "
 
Valiliğe dilekçe vermek için gelenlerden biri de Hasan Kılıç'tı. 16 senedir Kanarya'da oturduğunu söyleyen Kılıç, " 10 yılda bir daire aldım. Dairemi tadilata verdim. Bundan iki gün önce borcunu bitirdim. Yeni bina alanlar var. Bu insanları oradan kovarlarsa o insanlar bir daha daire sahibi olamaz. Ben belediye başkanımız Aziz Yeniay'a da söyledim. Bu insanları perişan edeceksiniz dedim. Etmeyeceğiz dedi. Olayı böyle kapattı " dedi. Mağdurlardan biri de Arif Ergün. 1975 senesinden beri Kanarya'da oturduğunu söyleyen Ergün, " 1975 senesinden beri oradayım. Tapum da var. Ecrimsil cezası 20 milyar lira geldi. Avukata red dilekçesi yazdırdık ama. Bu kadar insana yazık günah. Nasıl rahat edecekler ' Küçükçekmece Belediye Başkanı bu insanların yüzüne nasıl bakacaklar ' Nasıl ödeyeceğim ben bu cezayı. Ben emekliyim. Ödeyecek durumum yok. Evi aldın tapuyu da aldın o halde canımı da al olsun bitsin " dedi.
 
" KENTSEL DÖNÜŞÜME EVET AMA YERİNDE DÖNÜŞÜM "
 
Kanarya mahallesi sakinlerinden Seher Özcan ise, kendisine 253 milyar liralık ecrimisil cezası kesildiğini söyledi. Özcan, " Bahçemizin metrekaresi büyük olduğu için bana 253 milyar lira ecrimisil kesildi. Eşim emekli. Biz bu parayı nasıl ödeyeceğiz ' Bunlara itiraz ediyoruz. Belediye başkanımız dün akşam bir toplantı yaptı. Bize pembe tablolar çizdi. Biz kesinlikle inanmıyoruz. Ayazma gibi Derbent gibi olmamak için mücadelemizi sürdüreceğiz " dedi. Taş ocakları mevkiine riskli alan denildiğini söyleyen Özcan, " 5011 parsel Taşocakları bölgesi. Zemin çok sağlam. Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkmış yasa ama neye dayanarak riskli alan ilan edilmiş ' Tabii ki rant. Kanarya çok güzel bir yer. Oraya lüks binalar yapıldığından bizi atacaklar. Bizler de orada oturamayacağız.Kentsel dönüşüme evet ama yerinde dönüşüm diyoruz " şeklinde konuştu.
 
ECRİMİSİL CEZASI
 
Kamu mallarının hukuka aykırı bir şekilde kullanılması nedeniyle işgalciden alınan bir bedele verilen isim.

DHA